Dagens petroleumsteknologi slutter å virke rundt 200 kilometer utenfor kysten av Møre, med sine basalt-lag. Mens Nordsjøen er kartlagt ved hjelp av seismikk, fungerer ikke denne teknologien gjennom basalt- en bergart så hard at ingen teknologier greier å se gjennom den.
Prosjekt
Nå har en gruppe av 18 oljeselskaper gått sammen i et prosjekt som skal forsøke å avsløre om det finnes store mengder hydrokarboner i området, skriver DN.no .
Den eneste muligheten gruppen har for å finne svarene er å bore forskningsbrønner, som nærmest er å bore brønner på måfå. En slik brønn vil koste mange hundre millioner kroner, på grunn av havdypet.
Basaltlag befinner seg 2.000- 3.000 meter under havbunnen, og på 1.000- 1.500 meters havdyp.
Kostbar boring
Prosjektleder og geofysiker i Oljedirektoratet (OD), Lars Jensen, sier til DN.no at en slik forskningsbrønn er langt fram, og at de må bli klokere før de vil bruke penger på det.
Det har vært knyttet store forventninger til Norskehavet, men forventningene har så langt ført til skuffelse.
Les også:
Les også: Shell sliter på norsk sokkel
Likevel har selskapene tro på området, og hele seks nye olje- og gasselskaper har meldt seg inn i konsortiet i år. Ingen selskaper har eierandeler i basaltområdene nå, og strukturene regnes som et studieområde.
Vet mer i januar
Selskapene har siden 2006 samlet inn informasjon om området, og ble i 2008 enige om å teste ut to forskjellige versjoner av den nyeste leteteknologien, som er elektromagnetisme.
- På nyåret kommer resultatene av en elektromagnetisk undersøkelse vi har fått gjennomført. Det ser veldig spennende ut, det kan jeg si allerede, sier Jensen.
OD vil dele resultatene fra de elektromagnetiske undersøkelsene med medlemmene i gruppen en gang i januar. Oljeselskapene betaler mellom 150.000 og 200.000 årlig for å være medlem i konsortiet.
Les også: Lite futt i Gro