MOBIL

LGs nye flaggskip: Hva med en telefon i lær?

De ser sannelig ut til å være inne på noe.

Marius ValleMarius ValleJournalist
29. apr. 2015 - 10:57
Vis mer

LG er fasjonabelt sene med sitt 2015-flaggskip, som de lanserte i en rekke byer samtidig i går.

Mens erkekonkurrenten Samsung lanserte sin Galaxy S6 under Mobile World Congress for snart to måneder siden, har LG klokelig valgt å la stormen legge seg før de viste frem hva de har pønsket på det siste året.

Det ser sannelig også ut til at de er inne på noe. Vi tok turen til deres lansering i London for å se nærmere på den.

Les også: 10 tips til deg som bruker Spotify på mobilen

Deksel i ekte lær

G4 er en toppmodell med mer regnekraft enn du egentlig trenger, den har en stor og skarp skjerm, og kameraet er enda et hakk bedre enn i fjor. Som vanlig.

For å skille seg ut har de jobbet med utformingen, som er noe for seg selv. Dette er nemlig en telefon med deksel i ekte lær. Vi tipper en og annen ku håper på at G4 skal floppe.

Unikt er det uansett, og det kjennes rimelig ulikt alt annet vi har prøvd på en god stund. Mantraet er at dette er en telefon som skiller seg fra mengden rektangulære smarttelefoner.

Om lær ikke er helt din greie, får du også telefonen med bakdeksel i plast. Etter å ha kjent på dem er det dog liten tvil om at lærutgaven, med en søm som går midt på baksiden, er noe for seg selv. Den ligger godt i hånda, og sklir ikke.

Les også: 25 smarte tips og triks til Samsung Galaxy

Svakt buet

Telefonen har også en skjerm som er svakt buet. Ikke i nærheten av like voldsomt som på G Flex 2, og i grunnen ikke noe vi la merke til med det blotte øyet. Tanken er at dette skal gi et litt bedre grep, og dessuten gjøre at telefonen tåler fall bedre enn vanlige, flate telefoner.

Materialet, formen og det faktum at de har puttet inn et kraftig 3000 mAh-batteri, gjør at telefonen er litt tykkere enn for eksempel Samsung Galaxy S6, uten at vi opplevde dette som problematisk da vi kjente på den.

Tykkelsen på telefonen varierer fra 6,3 til 9,8 mm avhengig av hvor du måler. Tykkest er den på midten.

Skjerm med naturtro farger

Skjermen er et 5,5 tommers 1440 x 2560 pikslers IPS LCD-panel. Ingen uvanlig størrelse eller oppløsning. Den er imidlertid forbedret på en del punkter.

Den har en ny krystallstruktur som gjør at den bruker mindre strøm enn tilsvarende LCD-skjermer ved samme lysstyrke. Dette skal også gi bedre kontrast.

I tillegg ligger den tettere opp mot den såkalte DCI-fargestandarden, som kort sagt betyr at fargegjengivelsen skal være en del mer naturlig enn på andre skjermer.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Det var ikke lett å få noe godt inntrykk av dette da vi prøvekjørte telefonen, men ved siden av Samsung Galaxy S6 fremsto den muligens som litt «friskere» i fargene. Det får vi komme tilbake til når vi tester telefonen.

Les også: 25 smarte tips og triks til iPhone

Heftigere kamera med manuelle muligheter

Kameraet har også blitt behørig oppgradert, og en del av nyhetene er interessante.

For det første er blenderåpningen stor; f/1.8. Det vil si at mye lys slipper inn gjennom linsen. For det andre er selve bildebrikken også stor; 1/2,6 tommer med 16 megapiksler. Forbedringene gjør at kameraet slipper inn 80 prosent mer lys enn forgjengeren, og sensoren er 40 prosent større. Det bør bety gode forutsetninger for å ta bilder i mørket.

Det er også en ny bildestabilisator her, som i tillegg til å korrigere for bevegelser i høyde- og breddeaksene også korrigerer i dybdeakse. Ingen andre telefoner har slik bilidestabilisator, ifølge LG.

Den ekstra aksen skal også hjelpe autofokusen, som i tillegg støtter seg til infrarød laser for å bestemme fokus.

LG har også integrert en fargespektrumsensor. Denne brukes til å justere fotolys og hvitbalanse.

Kameraprogramvaren har fått noen nye muligheter. Nå er det mulig å bestemme lukkertid manuelt, slik at du lettere kan skape effekter som lysspor når du tar bilder. LG fremhever det som unikt, men har åpenbart rent glemt Microsoft Lumia-telefonene som kan dette og mer til. Det er for eksempel ikke mulig å justere fokus manuelt på G4.

Som på Lumia-telefonene kan du også lagre bilder i RAW-format, som gir større mulighet for bearbeiding av bildene i ettertid. Hvor nyttig det er, gjenstår å se.

Ellers er det mulig å ta bilder fra låst skjerm ved å trykke to ganger på volumtasten på baksiden. Det går ganske raskt også, ettersom oppstartstiden til kameraet er 0,6 sekunder.

For selfiefolket er det antakelig nyttig at du kan få telefonen til å ta fire bilder på rappen, slik at du kan prøve ut forskjellige trutmunner uten å starte selvutløseren hver gang.

Kameraet har dessuten fått åtte megapikslers oppløsning og en blender på f/2.0.

Les også: Slik gjorde vi en gammel iPhone 4 dobbelt så rask

Minnekort og utskiftbart batteri

Verdt å få med er at bildene kan lagres på MicroSD-minnekort, noe LG selvsagt passet på å gjøre et nummer ut av ettersom Galaxy S6 ikke har minnekortstøtte. Det er også mulig å bytte batteriet om du ønsker det.

Det hele drives av en Qualcomm Snapdragon 808, med seks prosessorkjerner. To av disse har en klokkefrekvens på inntil 1,82 GHz, mens de fire andre rusler av gårde med inntil 1,44 GHz. Tanken er at de tyngste børene skal løftes av de sprekeste kjernene, mens de andre bruker mindre strøm når de utfører bakgrunnsoppgaver og slikt.

Til sammenligning har brikken i Galaxy S6 og en del andre telefoner åtte prosessorkjerner. Det er altså neppe sannsynlig at G4 har like mye futt, uten at vi tror at det er noe man trenger å grine over.

Dette er for øvrig en prosessor som støtter 64 biters instruksjoner. Her er det også en sprek grafikkprosessor av typen Adreno 418.

Arbeidsminnet er 3 GB, mens lagringsminnet er 32 GB.

Telefonen støtter også rask LTE, takket være Qualcomms X10 LTE-brikkesett. Nedlastingshastigheten er teoretisk maks 450 Mbps.

Batteriet skal ifølge LG lett holde til en hel dags bruk, og forbedringer i strømforbruket sørger for at batterietiden angivelig er 20 prosent bedre enn på LG G3.

Les også: Minst like god som den fancy utgaven

Tilpasningsvennlig menysystem

G4 kjører Android 5.1, og kommer med et forbedret brukergrensesnitt de beskriver som «menneskesentrisk».

Blant annet skal bildegalleriet være svært raskt å bla seg gjennom. Kalenderen kan samle informasjon fra en rekke kilder, som sosiale medier og andre kalendere. Deres personlige assistent «Smart notice» skal gi deg nyttige varsler om alt fra vær til veiforhold. Og ikke minst: Telefonen kan lage tilpassede ringetoner til kontaktene dine automatisk.

Fargene på ikonene og menyelementene på telefonen vil dessuten tilpasse seg fargene i bakgrunnsbildet du velger å ha på startskjermen.

Vårt førsteinntrykk er at menysystemet i stor grad ligner på det du får på forgjengeren, altså er det ingen hokus pokus i forhold til andre Android-telefoner.

Så vidt vi fikk med oss ser det også ut til at LG har hevet seg på den hyggelige trenden å ikke overlesse telefonen med forhåndsinstallert programvare. Likevel merket vi oss at enkelte apper, som antivirusappen kun kan skjules, og ikke fjernes.

Ellers får du totalt 115 GB skylagring i Google Drive i to år med på kjøpet.

Kommer i løpet av våren

Førsteinntrykket er alt i alt positivt. Vi syns LG har lykkes med å lage et produkt med en tydelig identitet. Den kjennes bra ut, har alt du trenger av funksjoner, og et kamera som virker svært lovende. Når det er sagt er det for tidlig å felle dom. Det skal vi komme tilbake til når vi får telefonen inn til test.

Lærtelefonen skal komme i salg i Norge «før sommeren». Inntil videre vil LG imidlertid ikke ut med nærmere tidspunkt eller pris. Vi vil tro at G4 kommer til å ligge forholdsvis høyt i pris.

Les også: Denne 3D-printeren koster bare 1450 kroner

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.