Den nye energimeldingen skal «straks» oversendes til Stortinget, avslørte Lien da han holdt tale på Energi Norges vinterkonferanse i København torsdag.
– Den er like rundt hjørnet, sa han.
Lien la heller ikke skjul på at subsidier blir ett av temaene.
– Det bør ikke være noen hemmelighet eller overraskelse med en blåblå regjering at fokuset på markedsbaserte løsninger kommer til å være framtredende i denne meldingen, sa han.
Sår tvil om elsertifikater
I energimeldingen vil regjeringen blant annet ta opp spørsmålet om hva som skal skje med den norsksvenske ordningen med grønne elsertifikater.
Dette er en støtteordning som ble innført i 2012, og som skal gjøre det mer lønnsomt å investere i fornybar kraft.
Lien sier til NTB at han selv var en av pådriverne for ordningen.
Han mener de grønne elsertifikatene har vært avgjørende for å få opp investeringene i ny kraftproduksjon, men at de samtidig har skapt en større ubalanse i markedet enn man først så for seg.
Problemet er at lave kraftpriser har ført til svekket lønnsomhet.
– Subsidiene har bidratt til et stort kraftoverskudd. I sum fører dette til at prisene som oppnås i markedet, er kraftig svekket i løpet av årene sertifikatordningen har fungert. Det må vi ha med oss når vi gjør våre vurderinger, sier Lien til NTB.
Vil la markedet bestemme
Lien vil ikke avsløre hvilken konklusjon regjeringen har falt ned på om elsertifikatene. Men spørsmålet tas opp i energimeldingen, bekrefter han.
– Vi ønsker å la prosjekter som ferdigstilles i 2021, få være med på denne ordningen. Det har Sverige akseptert, så fram til 2021 ligger dette regimet fast. Det vi diskuterer, er hva vi gjør etter 2021, sier Lien.
Hans holdning er at markedsforstyrrende subsidier på sikt må fases ut, og at markedet må få bestemme mest mulig selv.
– Jeg tror dessverre ikke at det er mulig å se for seg at dette skjer med det aller første i EU, men jeg mener det må være et mål både i Norge, Norden og EU at vi nærmer oss en markedsdrevet utvikling, sier Lien.
– Man skaper ikke verdier ved å tømme statskassen. Vi kan ikke finansiere velferdsstaten med subsidier, sier han.
Teknologiutvikling
Olje- og energiministeren understreker samtidig at støtte til utvikling av ny teknologi er noe helt annet enn markedsforstyrrende subsidier. Det er ikke slike tilskudd han vil til livs.
– Skal vi lykkes med å bygge mer bærekraftige energisystemer, må vi i den industrialiserte verden bringe fram teknologi som kan tas i bruk globalt. Og hvis vi på denne reisen kan gjøre vår egen kraftkrevende industri mer konkurransedyktig og mer forberedt på fornybarsamfunnet, er det en bonus, sier Lien.
Etter det NTB erfarer, vil energimeldingen sannsynligvis bli lagt fram i statsråd neste uke.