Situasjonen ved Fukushima atomkraftverk i Japan blir mer og mer alvorlig. Minister ved den japanske statsministerens kontor, Yukio Edano, sier til nyhetsbyrået Kyodo at alle de tre reaktorene står med høy sannsynlighet overfor nedsmelting.
Les også: Nedsmelting truer tre reaktorer
Avdekkede brenselsstaver
Den siste melding fra kjernekraftverket Fukushima er at vannpumpene i reaktor to har sviktet. Alt kjølevannet i reaktoren var en stund borte slik at brenselsstavene har vært fullstendig avdekket. Ingeniørene ved kraftverket har jobbet intenst for å hindre en nedsmelting ved anlegget, blant annet ved å pumpe sjøvann inn etter at kjølesystemet sluttet å virke og slippe ut radioaktiv damp for å lette på trykket.
Nå har det lyktes selskapet å få inn noe kjølevann, men dette dekket bare 30 centimeter over stavene. Normalt skal det være tre meter.
– Vi er nå i en situasjon som man ikke trodde det var mulig å komme i. Vi står foran en situasjon hvor vi kan få en reaktornedsmelting, sier Ole Reistad, seksjonssjef i Statens strålevern til Dagbladet.
Les også: Kjøleanlegget svikter på enda en reaktor
Avdramatiserer
Natt til mandag norsk tid ble reaktor nummer tre i atomkraftverket Fukushima-Daiichi øst i Japan rammet av en ny eksplosjon.
Elleve arbeidere på anlegget er skadet. En lignende eksplosjon rammet reaktor nummer 1 lørdag, dagen etter at kjernekraftverket ble utsatt for et kraftig jordskjelv og en tsunami.
Japanske myndigheter følger situasjonen tett. Nylig holdt regjeringen en pressekonferanse der de mente at situasjonen ved kraftverket er alvorlig, men at de ikke ser tror på en stor eksplosjon.
Talsmannen for regjeringen kunne fortelle pressen at strålingen rundt atomkraftverket i Fukushima var tolerabel for mennesker. Likevel mener myndighetene at uansett vil de verste scenarioene for Fukushima atomkraftverkene ikke være like som Tsjernobyl-ulykken.
Les også:
– Folk vil dø
Dette synet deler ikke den svenske eksperten Frigyes Reisch, som mener at situasjonen er like alvorlig som Tsjernobyl.
– Jeg går ut fra at folk har dødd eller kommer til å dø relativt snart, sier Reisch til Expressen.se.
Les også: Desperat innsats for å unngå radioaktive utslipp
– Verner økoniske interesser
Han har jobbet i 27 år ved Statens kärnkraftinspektion i Sverige. I 1993 arbeidet han ved det internasjonale atomenergi organet IAEA. Reisch mener at japanske myndigheter toner ned risikoen:
– Japanske selskaper er størst iverden når det gjelder kjernkraftverk og det vil være et hardt salg for industrien om de skal miste tilliten på dette området.