Man skal lete rimelig lenge for å finne de helt store forskjellene mellom ES7005 og toppmodellen ES8005 på annet enn designet.
Om man leter litt i spesifikasjonene ser man at 7005 har pro-utgavene av ”micro dimming”, mens 8005 kjører med ultimate. Erfaringsmessig er forskjellene her rimelig minimale.
Eldorado for teknokåte
Samsung er helt i teten når det kommer til tekniske finesser på sine flatskjermer. Her finner man alt man finner på ES8005, i form av styring med bevegelser og tale, smart TV, innebygget kamera og så videre.
Skulle man ha satt seg inn i alle disse finessene ville man brukt flere dager, så det skal vi la være. Det føles fortsatt enklest å bruke fjernkontrollen om det er noe man ønsker å gjøre med TV-en.
Det vi derimot godt kan bruke, er appen for Android eller diverse i-dingser. Det er alltid en god ide å kunne styre det hele med mobilen eller nettbrettet.
Hovedsaken: Skal du ha ny TV i høst?
Oppsett og kalibrering
Kalibreringsmessig har ES7005 de samme mulighetene som ES8005, som er testet tidligere. Vi velger derfor ikke å presentere disse på nytt.
Sammenlignet med det eksemplaret av ES8005 vi har hatt til test, har ES7005 et mye jevnere baklys. Det kan godt være tilfeldig, for akkurat dette fenomenet kan og vil variere fra TV til TV.
Får man en skjerm med svært ujevnt baklys, bør det være en grei reklamasjonssak. Mange butikker har dessuten returrett, så da er man sikret.
Ukalibrert føler vi nok at Samsung pynter litt på sannheten, men de gjør det med finesse og jeg vil tippe at de fleste synes bildet ser meget bra ut.
Det er litt ekstra farger som gir et litt mer livlig og kraftfullt uttrykk - som jeg faktisk må innrømme ser ganske flott ut. Heldigvis er det også mulig å kalibrere bort dette om man har det rette utstyret.
Har man ikke det, vil en reduksjon av fargemetningen fra 50 ned mot 40 gjøre bot på de litt overdrevne fargene.
Les også: Vi tester svære flatskjermer
Flotte bilder
Selv om det ikke lekker like mye lys gjennom dette panelet som vi har sett tidligere, kan vi se at det lyser litt ekstra i hjørnene når det er mørke bilder i et mørklagt rom. I en normal stuebelysning er dette et ikke-problem.
Samsung har flott fokus på kontrast, skarphet og god dynamikk, noe de får frem fint på denne skjermen. Det er rett og slett meget flotte bilder denne skjermen fremviser, og vi blir ikke spesielt overrasket om denne kommer ganske høyt opp på salgsstatistikkene.
Den har tross alt de fleste genene til ES8005 og koster litt mindre – noe som er en kombinasjon vi liker.
Sammenlignet med den kanskje største konkurrenten her, Panasonic 50GT50, må Samsung strekke våpen når det kommer til jevnheten i belysningen og i sortnivået. Dens styrke er først og fremst lysstyrken, som gjør den bedre egnet i rom med mye belysning, slik en normal stue vanligvis er.
Da vil denne modellen fremstå som meget kontrastrik og med et kullsort sortnivå.
Disse forskjellene mellom en kant-LED som denne, og en plasma-skjerm er helt vanlig, og er ikke spesielt for denne modellen.
Det hele handler om å veie styrker og svakheter opp mot personlige krav og bruksmønster. Er hovedinteressen film er vi ikke i tvil om at plasma er det man bør velge. På spill er også plasmaen sterk på grunn av rask responstid, men faren for innbrenning ligger der.
Bruker man litt fornuft på kontrastinnstillingene, er plasma et godt valg på spill også, men da mister man litt av bildedynamikken som er morsomt når man spiller. Med LCD-paneler trenger man ikke være redd for innbrenninger i det hele tatt.
Konklusjon
ES7005 ser nesten like flott ut som en ES8005, men koster et par tusenlapper mindre.
Bildemessig er de så godt som identiske, med flotte og meget dynamiske bilder.
Denne saken er levert av lyd-, bilde- og hjemmekinomagasinet Watt.
Les også:
Samsung integrerer Spotify i TV-en