Fagbevegelsens har laget en egen rapport om Deepwater Horizon-katastrofen i Mexicogolfen.
Norsk modell
I likhet med Petroleumstilsynet (Ptil) og Oljeindustriens Landsforening (OLF) konkluderer også LO-forbundet Industri Energi med at den såkalte norske modellen bidrar positivt til sikkerheten her hjemme.
Men utvalget med medlemmer fra BP, Halliburton, M-I Swaco, Statoil, Oljedirektoratet og Schlumberger advarer mot en del farlige utviklingstrekk på norsk sokkel.
Fiendtlig
Industri Energi viser blant annet til at tillitsvalgte registrerer en stadig økende fagforeningsfiendtlig holdning i ledelsen hos flere oljeselskaper.
Det blir stadig oftere innført globale standarder uten hensyn til lokale forskjeller. Og den norske ledelsen i de internasjonale selskapene blir fratatt makt og innflytelse, ifølge IE.
Full strid om rustesting offshore
Advarer mot bonuser
Forbundet advarer også mot de individuelle prestasjonsbaserte belønningssystemene som blir mer og mer vanlig på sokkelen.
– Innføring av bonussystem med krav til økonomisk måloppnåelse er i ferd med å gå på bekostning av hensynet til helse, miljø og sikkerhet. Ny grådighetskultur avles frem, og truer HMS-arbeidet, slår IE fast. Det blir også uttrykt bekymring for at folk ikke lenger tør å varsle i frykt for økonomiske represalier, ikke minst fordi bruken av vikarer og midlertidige ansettelser øker.
Konfronterende linje
Hovedtillitsvalgt i BP Norge, Christopher Birknes, har deltatt i utvalget.
– Den norske modellen, basert på åpenhet og samarbeid, har vært viktig for sikkerhetsnivået på norsk sokkel. Men dette samarbeidet blir stadig utfordret. Blant annet opplever vi økende press fra toppledelsen i de multinasjonale selskapene. Det er ikke alltid de har den norske kulturen med seg, og de er vant med en mer konfronterende linje, sier Birknes.
Går sammen i protest
På bakgrunn av det økende konfliktnivået går nå flere LO-forbund sammen ut i protest mot den norske samarbeidsmodellen, også kalt trepartssamarbeidet. Modellen har en høy stjerne internasjonalt, og under Macondo-ulykken ble den trukket frem som en foregangsmodell.
– Arbeidsgiverne er unødig vanskelige og myndighetene ivaretar ikke lenger arbeidstakerens interesser. I denne modellen må noen fungere som dommer, og det skal være myndighetenes funksjon. De er fraværende og ikke tydelige nok, sier HMS-sjef i fagforbundet Industri Energi, Ketil Karlsen, til Teknisk Ukeblad.
Norsk Industri: Etterlengtet Petroleumsmelding
Arbeidsdepartementet bekymret
Han sier samarbeidet har skrantet mer og mer de siste to årene, og frykter at modellen kan slå sprekker.
– Det er greit å smykke seg med hvor bra samarbeidsmodellen er når vi reiser rundt i verden, men innholdet må være like bra som skallet, sier Karlsen.
Macondo-rapport slippes i morgen: Her er Ptils anbefalinger
Nylig kom Stortingsmelding nr. 26, også kalt HMS-meldingen, hvor det pekes på at det har vært en økning i antall hendelser.
– Petroleumssektoren har et godt fungerende trepartssamarbeid. Det har vært noen nestenulykker den siste tiden som har hatt små marginer for at det ikke har gått skikkelig ille, så vi følger sektoren med stor oppmerksomhet, sier statssekretær i Arbeidsdepartementet, Jan-Erik Støstad.
Les mer om konfliktene på sokkelen i denne ukens utgave av Teknisk Ukeblad.
Les også:
Dobbelt så mye jobb - samme antall fagfolk
Oljearbeidere kan verken engelsk eller norsk
Frykter storulykke i Nordsjøen:<br/> – Jeg er redd for å dra på jobb