LO tar statsministeren på ordet og godtar at tjenestedirektivet innføres. Men regjeringens garanti overfor LO må nedfelles i en proposisjon til Stortinget.
Garanti fra Brussel
– Det er helt avgjørende for oss. Det holder ikke med en uttalelse fra regjeringen. Våre medlemmer må være 100 prosent sikre på at kravene fra LO-sekretariatet blir innfridd, sier LO-sekretær Ellen Stensrud til NTB.
LOs forutsetninger for å akseptere tjenestedirektivet omfatter videreføring av innsatsen mot sosial dumping og at nasjonale arbeidsrettslige spørsmål ikke skal berøres.
I tillegg er LO opptatt av å beholde styringsretten over viktige samfunnsområder og at grunnleggende samfunnsoppgaver fortsatt kan løses gjennom offentlig sektor.
– Så lenge dette er tatt hensyn til, er det greit for oss at tjenestedirektivet innføres. Men det er også avgjørende at regjeringens syn deles av EU. Derfor må regjeringen sørge for å innhente garantier fra Brussel, slik at EU ikke på et senere tidspunkt kan bestride LOs forutsetninger, sier Stensrud.
NHO skyr tiltak mot sosial dumping
Borgerlig støtte
Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) slo på en pressekonferanse torsdag formiddag fast at LOs krav blir innfridd. Arbeiderpartiets stortingsgruppe hadde da gått inn for å innføre tjenestedirektivet, med 61 mot fire stemmer.
SV og Sp ønsker å bruke reservasjonsretten mot et direktiv partiene frykter vil forringe arbeidsvilkår og føre til økt sosial dumping.
Arbeiderpartiet sikrer likevel flertall på Stortinget for tjenestedirektivet, ved å gå imot egne regjeringspartnere og heller søke støtte på borgerlig side. (©NTB)