Dermed blir det samme departement som skal bearbeide dataene og komme med videre saksutredninger og anbefalinger som det departementet som skulle gjennomført en konsekvensutredning. Er meldingen som er sent ut av NTB korrekt, så skal det ikke gjennomføres konsekvensutredning i løpet av denne Stortingsvalgperioden.
To år med saksbehandling
Det betyr i klartekst at en konsekvensutredning kan komme i 2013. Med det kompromisset regjeringen Stoltenberg nå har inntatt på grunn av SV og Sp standpunkter og mot Aps vilje, så vil dette sannsynligvis ha lite å si for videre muligheter for olje- og gassutvinning i området. Fordi en konsekvensutredning betyr at olje- og energidepartementet skal innhente kunnskap om forholdene i de aktuelle områdene før de utarbeider hvilke konsekvenser leteboring og eventuell utvinning av petroleumsressurser kan ha for område både når det gjelder skadevirkninger på miljøet og eventuell virkninger for det lokale næringsliv og økonomisk utvikling for de samme områdene.
2013 blir viktig
Først etter at all denne kunnskapen er innhentet kan konsekvensene utredes og en konklusjon trekkes. Innhenting og bearbeiding av de data som innhentes tar som regel over to år, så derfor behøver ikke kompromisset bety noen utsettelse av en eventuell beslutning om konsekvensene for oljevirksomhet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Dette kan bestemmes umiddelbart etter Stortingsvalget i 2013 og behøver ikke lang saksbehandlingstid i OED fordi alt grunnlag er lagt gjennom det kompromisset som regjeringen har inngått.
Borten Moe vil bestemme farten
Kompromisset innebærer med andre ord at prosessen rundt en konsekvensutredning er satt i gang, ikke i navnet, men i gavnet. Derfor blir det opp til den nye olje- og energiministeren, Ola Borten Moe, å bestemme hvor raskt denne kunnskapsinnhentingen skal gjennomføres, hva den skal brukes til og hvor langt kunnskapen skal bearbeides i forhold til å se på konsekvensene av den kunnskapen som innhentes har for en eventuell olje- og gassvirksomhet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Tidligere har den nye statsråden ikke stilt seg uvillig til å åpne for oljevirksomhet her.