SANDEFJORD: Under en paneldebatt på den oljeindustripolitiske konferansen til Norsk Petroleumsforening i Sandefjord bekreftet litt ufrivillig olje- og energiminister Terje Riis-Johansen at det ikke er aktuelt for regjeringen å gå inn for varig vern av Lofoten og Vesterålen.
Lofoten-kompromisset: Lofoten-kompromisset: <br/> Slik vinner alle
Klar konklusjon
Mens partilederne Erna Solberg (H) og Siv Jensen (Frp) krever åpning av nye områder i nord i forbindelse med vårens behandling av Forvaltningsplanen, er regjeringspartiene splittet i spørsmålet.
Ap har ikke tidligere flagget noe klart standpunkt i motsetning til SV som har gjort varig vern til en kampsak og deler av Sp som også er for vern.
Under dagens debatt uttalte Aps talskvinne i Stortingets energikomité, Eirin Sund, at “varig vern ikke er aktuelt”.
Da statsråd Riis-Johansen ble konfrontert med dette, sa han følgende:
– Jeg synes Eirin konkluderte greit på dette området, jeg.
Les også: Åpner for Lofoten-kompromiss
Konsekvensutredning
Det store spørsmålet under debatten i Sandefjord var nettopp åpning av nye leteområder i Lofoten og Vesterålen. Riis-Johansen har bekreftet at Forvaltningsplanen skal legges fram før påske og at det vil komme en oljemelding før sommerferien.
Siv Jensen var helt klar på at norsk oljeindustri fortjener åpning av helt nye områder:
– Vi har ikke råd til å la være. Dette skal være vår viktigste næring i mange år framover uavhengig av det klimamaset som SV og andre drive med.
Les også: – Ikke lønnsomt å utsette oljeleting
Kan ikke påvirke geologien
Erna Solberg var like tydelig:
– Det aller viktigste med en åpning er at vi kan få ny virksomhet i nord. Vi kan påvirke det meste, men ikke geologien. Den ligger fast.
Riis-Johansen var enig, men la til at det skjer “kjempespennende ting” i Barentshavet og at planer om leting ved Jan Mayen blir viktig for oljeindustriens framtid.
– Lofoten og Vesterålen er det området hvor vi vet mest, derfor må vi begynne der. Det betyr ikke at vi ikke bør lete i Barentshavet og andre områder.
Les også: Slik vil Statoil bygge ut i Lofoten og Vesterålen
For mange naturvernere
Siv Jensen var svært kritisk til Aps lunkne holdning og mangel på handlekraft i oljepolitikken.
– Ap har gått fra å være et proaktivt oljeparti til å bli uklare. Ap har fått altfor mange naturvernere inn i partiapparatet. Statsråden kan gjerne skryte av sine TFO-tildelinger, men de vakte lite begeistring.
Til dette repliserte Terje Riis-Johansen:
– Siv Jensen kan gjerne drive med karakteristikker, men for meg er det resultatene som teller. Fra miljøbevegelsen har vi fått helslakt fordi vi er for offensive.
Erna Solberg var enig i at resultatene er viktigst, men regjeringen må også gjøre beslutninger og legge premisser for næringens virksomhet. Oljeindustri er en langsiktig næring der man ofte ikke ser resultater før det har gått 20–30 år. Derfor er det aller viktigste nå å få en oljemelding på bordet, slik at vi får en skikkelig diskusjon om oljepolitikken. Det har vi jo ikke hatt på sju år.
Solberg som kan bli statsminister om dagens meningsmålinger står seg om to år, sa også at hun savner den grundig diskusjon om Statoils rolle etter fusjonen.
– Vi er for et større mangfold og trenger derfor en debatt om virkningene av fusjonen og om det er tiltak som kan gjøres for å få større konkurranse og mangfold, bl.a. for å øke utvinningen.
Les også: