Han mener at Statnett må ta over ansvaret for Lofotringen, som er hovedpulsåren i Lofoten og Vesterålen. Et område med 55 000 innbyggere.
– Situasjonen er kritisk. Vi er et lite selskap med et stort samfunnsansvar, sier Jacobsen til Teknisk Ukeblad.
Utfall og feil
I romjulen var hele Lofoten og Hadsel kommune uten strøm i fire til seks timer etter et utfall. Og i januar ble det avdekket feil på linja Kanstadbotn- Kvitfossen, noe som førte til ensidig forsyning via Trollfjord Krafts nett og overbelastning av sjøkabelforbindelsen Langøy-Hadseløy. Det skjedde to ganger. Og nå har det skjedd igjen.
– Et fjordspenn på linja Kanstadbotn-Kvitfossen falt ut på grunn av et steinras. Det verste er at vi ikke vet hvor lenge det vil pågå, fordi ingen får gå inn i området på grunn av rasfare. Vi føler oss litt beklemt, sier Jacobsen.
Ja til sammenslåing
I tillegg har Lotfotringen et investeringsbehov på mellom 250 og 300 millioner kroner.
– Det er mye penger for et lite selskap, sier direktøren, som derfor hilser NVEs forslag om en sammenslåing av regionalnettet og sentralnettet velkommen.
– Det ser vi på som positivt. Det vil øke sikkerheten og kvaliteten på levering av elektrisitet i Lofoten og Vesterålen i dag og i fremtiden, sier Jacosen, som viser til at det er mye på gang i Lofoten.
– Lofotringen er ikke dimensjonert for vekst i næringslivet i regionen. Det planlegges og søkes konsesjon for vindmølleparker, og om 10–15 år ”kommer” olje og gass utenfor Vesterålen.
– Distriktsfiendtlig
Trollfjord Kraft var derimot en enslig svale på kontaktmøtet som olje og energiminister Terje Riis-Johansen arrangerte med nettbransjen. Nær sagt alle var negativ til en sammenslåing av de to nettnivåene. Einar Westre, direktør for nett og marked i Energi Norge, frykter at en slik sammenslåing vil føre til sentralisering av ressurser og kompetanse.
– Det vil være distriktsfiendtlig, sa Westre i et innlegg på kontaktmøtet.
– Hvis Statnett skal sende fakturaene, vil nettselskapene miste kunderelasjonene. På sikt vil det få konsekvenser for struktur og eierskap, sa Westre, som ikke har noe i mot at Lofotringen blir en del av sentralnettet igjen.
– Lofotringen har gått ut og inn av sentralnettet. Det er ikke noe i veien for at den kan gå inn igjen.
Frykter regningen
Heller ikke Norsk Industri er tilhenger av NVEs forslag og to nettnivåer. Industrien frykter høyere tariffer.
– Norsk industri er i mot utvidelse av sentralnettet, da det kan gi en betydelig økning i nettkostnadene til industrien og det vil øke uforutsigbarheten, sa Stein Østeby fra Hydro, som i denne sammenheng representerte Norsk Industri. Han stoler ikke på NVEs garantier for uendrede tariffer.
Statnett jobber nå med å kartlegge hvilke økonomiske konsekvenser en sammenslåing vil ha for enkeltkunder.