Fremskrittspartiet mener regjeringen begår løftebrudd når ikke alle tidligere investeringer i småkraftverk omfattes av ordningen med grønne sertifikater.
Provoserende
– Jeg er sjelden blitt så provosert i stortingssalen som jeg ble i dag. Olje- og energiministeren står rett og slett og lyver når han påstår at det ikke er begått løftebrudd, sier Frps Ketil Solvik-Olsen til NTB.
Det var i den muntlige spørretimen onsdag at Solvik-Olsen tok opp situasjonen for dem som investerte i småkraftverk før ordningen med grønne sertifikater kom på plass i november i fjor. Han viste til at en samlet energi- og miljøkomité i 2004 slo fast at alle som investerer i ny fornybar energi fra og med 1. januar 2004 og som ellers vil bli tilkjent grønt sertifikat, skulle få det.
– Investorer lurt
Da ordningen med et felles grønt sertifikatmarked med Sverige først kom i november i fjor, hadde regjeringen imidlertid meislet ut en annen overgangsordning. Kun kraftverk med byggestart etter 7. september 2009 og tidligere kraftverk med installert effekt under 1 MW, skulle omfattes av ordningen.
– Dette innebærer at investeringene til småkraftverk som har installert effekt mellom 1 og 10 MW, gjort mellom 2004 og 2009, ikke omfattes av ordningen. Mange har god grunn til å føle seg lurt, sier Solvik-Olsen.
Han erkjenner at det ikke var dagens regjering som sto bak løftet fra 2004, men understreker at investorer og andre må føle trygghet for at stortingsvedtak følges opp.
– Bare fordi Riis-Johansen selv ikke fremmet løftet, kan han ikke komme ifra at løftet er brutt. Det var en samlet komité som forutsatte at alle investeringer skulle med. Hensikten var at sertifikatberettigede anlegg skulle få en mulighet til å delta i systemet med grønne sertifikater, selv om det ikke var kommet på plass ennå. Det var grunn til å frykte at investeringene ellers ville ha stoppet opp, sier Frp-representanten.
– Ikke løftebrudd
Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) avviser at det er begått løftebrudd og viser til at ordningen med grønne sertifikater som ble inngått i fjor, er en annen ordning enn den som opprinnelig var forutsatt.
– Det har definitivt rent mye vann i mange bekker siden 2004. Det går ikke å sammenligne dette systemet med det som ble diskutert for seks år siden, sier han til NTB.
– Hele sertifikatprosjektet ble i sin tid lagt bort, før vi tok det fram igjen og laget et helt annet system enn det som opprinnelig var tanken, fortsetter han.
– Hva vil du si til dem som tok Stortinget på alvor i 2004 og investerte i småkraftverk som likevel ikke omfattes av ordningen?
– Det lå en usikkerhet også den gangen om sertifikatmarkedet ville bli en realitet, sier Riis-Johansen.
Han sier hensynet til forbrukerne gjorde at regjeringen valgte å sette begrensninger for hvem som skulle omfattes av overgangsordningen.
– Å utvide overgangsreglene vil innebære økt strømpris for forbrukerne. De grønne sertifikatene blir jo finansiert av alle som bruker strøm, det er hele hensikten, sier han. (©NTB)