KARRIERELONN

– Lønn er ikke viktig

Generasjon Y-ekspert Jason Dorsey mener olje­industrien ikke kan belage seg på høye lønninger for å rekruttere unge ingeniører.

Penger
Penger Bilde: Dag Yngve Dahle
11. apr. 2013 - 13:21

I dag snakket Dorsey, som er en av de mest populære foredragsholderne innenfor «generasjon Y»-problematikk, på Subsea Valley-konferansen om måter man kan friste unge mennesker til å jobbe i oljebransjen.

Ikke bare penger

Han mener lønn ikke er den viktigste delen av pakken.

– Det å tilby mer penger får dem kanskje til å ta jobben, men det betyr ikke at man beholder dem. Når unge mennesker er i jobb, tenker de mye på livskvalitet, ikke penger og titler. Unge mennesker aksepterer mindre penger hvis de får den riktige jobben for dem, sier Dorsey til Teknisk Ukeblad.

Les også: Derfor vil de bli ingeniører

Dessertgenerasjonen

For de uinnvidde er altså «Generasjon Y» samlebetegnelsen på alle som er født mellom 1978 og 1990 i et rikt velferdssamfunn.

De er vant til å få det som de vil, har sjelden opplevd nød eller økonomiske bekymringer og har blitt fortalt av sine foreldre at de har uendelige muligheter.

– Unge mennesker ønsker å bli utfordret, de ønsker å jobbe i et inkluderende jobbmiljø og oppleve at de kan gjøre en forskjell fra dag én. Olje og gass kan levere alt dette, men de fleste selskapene er uklare på hvordan og hvorfor man skal formidle budskapet, sier Dorsey.

Les også: Ingeniørene er de minst empatiske

Ti sekunder

Budskapet hans er imidlertid klart.

– Det viktigste er at man ikke duller med eller­ legger til rette for hvert eneste innfall disse menneskene har. Man tenker ofte at man skal gi unge mennesker belønninger og utmerkelser, men det er jeg uenig i. Dette forsterker bare de karakteristikkene som gjør at de ikke når sitt fulle potensial, noe som gjør at de ikke blir gode arbeidstakere, sier han.

– Hva bør man gjøre da, helt konkret?

– Man må gi konkrete eksempler på hva man forventer. Det gjør at de lærer fortere, sam­tidig som det gir arbeidsgiveren muligheten til å holde dem ansvarlige for ting senere. Gi tilbakemeldinger jevnlig, men ikke lange utredninger. De trenger ikke et fullstendig bilde, de trenger ti sekunder hver måned for å høre hva de gjør bra og hva de trenger å bli bedre på. Gi dem prosjekter, fordi de liker å jobbe med ting som har en spesifikk begynnelse og slutt. Dette gir dem noe å se tilbake på og muligheten til å si at «Jeg hjalp til med å gjøre det mulig», sier Dorsey.

Les også: Disse fagene gir jobb i «oljå»

Viktige utfordringer

Foredragsholderen er sikker på at unge og smarte mennesker ønsker å være i oljeindustrien fordi den gir dem en mulighet til å løse miljømessige utfordringer.

Han mener derfor at selskapene må spisse budskapet sitt ytterligere.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Unge søker meningsfylte utfordringer. Dette kan selvfølgelig bety at de vil ha fysisk arbeid, men som oftest ønsker de å jobbe med utfordringer som hjelper arbeidsgiveren, samfunnet og familien. Det finnes virkelig ikke andre­ steder der man kan bidra til å løse klima­problemene enn i oljeindustrien, fordi man kan bidra til å gjøre den mer effektiv, ansvarlig og innovativ, sier han.

– Det er ikke nok å si at man tilbyr utford­rende arbeid. Man må være konkret på at man har oppgaver som innebærer at unge hele tiden må være innovative, jobbe med flere forskjellige mennesker og være villige til å gjøre ting de ikke trodde de turte å gjøre, sier Dorsey.

Les også:

– Byråkratiet hindrer ny teknologi i oljeindustrien  

Tror på 14000 nye arbeidsplasser i Nord-Norge  

Blir det slutt på fire uker fri i oljebransjen?  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.