Gjennomsnittlig lønnsvekst for sivilingeniører i privat sektor var på kun 2,6 prosent fra 2008 til 2009. Det viser tall fra Teknas lønnsstatistikk.
Mindre
Tallet er betydelig lavere enn foregående år, da lønnsveksten var på 7,2 og 7,3 prosent i henholdsvis 2007 og 2008.
Gjennomsnittlig lønn i privat sektor økte fra 654.337 kroner i 2008 til 671.482 kroner i år.
– Vi har som prinsipp at vi skal ha lokale forhandlinger for å tilpasse hver enkelt bedrifts lønnsevne. Det lave tallet i år kan skyldes det, sier Svein Nordenson, leder av Teknas Lønns- og interesseutvalg.
Mange fikk nulltilbud
– Det er jo i og for seg fint. Men det skyldes nok også at mange fikk nulltilbud, pålagt av utenlandske eiere og at noen fikk LO-tilbudet som sådan, og det er jo ikke bra. Her er det noen ytre faktorer som har rørt mer ved forhandlingsresultatet enn det burde ha gjort, legger han til.
En rekke teknologibedrifter rundt om landet har møtt veggen i år, med kostnadskutt og oppsigelser som resultat.
Det har gitt utslag i lønnsoppgjørene rundt kysten, så også hos sivilingeniørene på Aker Verdal.
– Hos oss endte lønnsforhandlingene opp med tilnærmet nulloppgjør. Det har ikke vært mye oppgjør å snakke om, sier Håvard Granlund, tillitsvalgt for sivilingeniørene ved det tradisjonsrike verftet i Nord-Trøndelag.
Umulig forhandlingsposisjon
Han forteller at det har vært en solidaritetslinje fra alle fagforeningene, som forhandler hver for seg med ledelsen.
– Den situasjonen vi har nå er en umulig forhandlingsposisjon. Har du håp om gode oppgjør i slike tider tror jeg du blir skuffet, sier han til Teknisk Ukeblad.
Heller ikke sivilingeniørene i statlig sektor fortsatte sine gode lønnsoppgjør fra tidligere år. Mens det ble gitt en lønnsøkning på 9,7 prosent fra 2007 til 2008, økte lønnen med 3,3 prosent i år.
Da var det bedre i kommunal sektor, hvor lønnsveksten var på 5,3 prosent i år, mot 7,4 og 7,9 de to foregående år. Dermed har kommunalt ansatte sivilingeniører gått forbi sine kolleger i staten med årets oppgjør.
Kommunene forbi staten
– Det er positivt. I 2003 fikk vi til i kommunal sektor at lønnsforhandlingene skal gjøres lokalt, basert på lokale forhold og behov. Det har tatt noen år å venne seg til det, men årets tall kan bety at vi har kommet nærmere den måten å gjøre det på, sier Nordenson.
I kommunesektoren er gjennomsnittslønnen nå 513.535 kroner, mens sivilingeniørene i statlig sektor i snitt tjener 503.764 kroner.
Samme tall i 2008 var henholdsvis 487.515 og 487.871 kroner.
– Lønnsnivået i det offentlige fører til at viktig kompetanse forsvinner. Kommunene har begynt å ta hensyn til det, sier han.