OLJE OG GASS

– Lønnsomt med gassrør i Barentshavet

Ny Gassco-rapport.

I de fleste tilfeller vil det være samfunnsøkonomisk lønnsomt å bygge ut mer infrastruktur for gass i Barentshavet. Her er LNG-anlegget på Melkøya.
I de fleste tilfeller vil det være samfunnsøkonomisk lønnsomt å bygge ut mer infrastruktur for gass i Barentshavet. Her er LNG-anlegget på Melkøya. Bilde: Øyvind Hagen
10. juni 2014 - 16:35

For samfunnet er det lønnsomt å bygge ny infrastruktur for gass i Barentshavet, men for selskapene kan det bli dyrt.

En ny rapport fra Gassco gir ikke noe entydig svar på om dagens rørledningsnett bør forlenges, eller om LNG-produksjonen på Melkøya bør utvides.

Men i fire av fem scenarioer i rapporten viser at det vil være samfunnsøkonomisk lønnsomt å bygge transportløsninger for gass fra Barentshavet til markedet.

Les også: Her testes fremtidens gasstransport i full skala

Hastverk

I studien har Gassco, 26 oljeselskaper Oljedirektoratet, Norsk Olje og Gass og Statnett har gått sammen for å vurdere hvordan gassen skal komme til markedet.

De allerede påviste ressursene i Barentshavet er ikke tilstrekkelig til å bygge dyr og ny infrastruktur. Samtidig slår rapporten fast at Barentshavet kan spille en nøkkelrolle i å opprettholde norsk gassproduksjon ut over 2020-tallet.

Ifølge rapporten har man dårlig tid. Dersom ny gassinfrastruktur skal være operativ fra 2022, må mulighetsstudier igangsettes allerede i 2015.

Rapporten slår fast at ingen lisens trolig vil kunne bygge ut den nødvendige gassinfrastrukturen alene -  verken ny LNG-kapasitet eller en rørløsning.

Les også: Slik kan Barentshavet se ut i 2030

– Spennende muligheter

Rapporten ble i dag overrakt Olje- og energidepartementet.

– Rapporten viser hvilke spennende muligheter det finnes for økt gassproduksjon og stor verdiskaping fra Barentshavet. Den bekrefter igjen hvor viktig Nord-Norge er for en langsiktig positiv utvikling for vår petroleumssektor også på gassiden. Rapporten understreker viktigheten av fortsatt høy letevirksomhet i Barentshavet for å påvise mer gass og regjeringen vil legge til rette for dette, sier olje- og energiminister Tord Lien i en melding.

For at Barentshavet kan bidra til å opprettholde norsk gassproduksjon utover 2020-tallet trengs ny gassinfrastruktur i området.

– Rapporten fra Gassco og arbeidet i BSGI-forumet er viktige bidrag for å få til en god utvikling i Barentshavet. Slikt samarbeid mellom aktørene er spesielt viktig når nye områder på sokkelen med behov for store infrastrukturinvesteringer skal utvikles, sier Lien i meldingen.

Les også:

Derfor sprekker Goliat med minst 15 milliarder

– 2-4-ordningen vil ikke fungere i Arktis

Slik kan oljearbeiderne fly lengst ut i Barentshavet  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.