INDUSTRI

Luncken gruvepolitikk

KULLDRIFT: Regjerningen har ennå ikke gitt klarsignal for gruvedrift i Lunckefjellet. Bildet er fra Gruve 7, der Håvard Dyrkolbotn er gruvesjef.
KULLDRIFT: Regjerningen har ennå ikke gitt klarsignal for gruvedrift i Lunckefjellet. Bildet er fra Gruve 7, der Håvard Dyrkolbotn er gruvesjef. Bilde: Fredrik Drevon
Fredrik Drevon
13. des. 2011 - 15:33

– Hvis vi ikke snart får en avgjørelse vil det få konsekvenser for Store Norske. Forsinkes prosjektet over nyttår, betyr det ett års driftshvile mellom avslutningen i Svea Nord og oppstart i Lunckefjell. Det vil i neste omgang føre til permitteringer, sier Store Norske-direktør Bjørn Arnestad til Svalbardposten.

Intern strid?

Sveagruven er snart tom og det statseide Store Norske ønsker å utvide gruvedriften til Lunckefjell. Gruveselskapet regner med at investeringene for å starte opp i Lunckefjell vil ligge på en mrd. kroner.

Store Norske leverte sin søknad og konsekvensutredning i oktober 2010. Sysselmannen, Lokalstyret, LO og NHO anbefaler Lunckefjell. Nærings- og handelsdepartementet skal ha sittet på saken siden i april i år.

Mye tyder på at det pågår en strid om kullgruvedrift innad i regjeringen. Ifølge Nrk.no er det harde fronter mellom Miljøverndepartementet og de andre departementene.

Les også: Kan tape 55 millioner på tungoljeforbud

– Grundig behandlet

Gunnar Sand, direktør ved Unis, skriver i Adressa.no at kulldrift på Svalbard ikke burde vært noen sak fordi det ble grundig behandlet i forbindelse med Svalbardmeldingen i 2009, som konkluderte med grønt lys for ti nye år.

– Men motstanderne er av en annen mening. Hver gruve som åpnes er en ny slagmark, skriver Sand med henvisning til Rasmus Hansson i World Wildlife Fund.

I Stortinget i går debatterte medlemmer av energi- og miljøkomiteen mulige endringer i svalbardmiljøloven.

Lederen av energi- og miljøkomiteen, Erling Sande (SP), sa i sitt innlegg at «på lang sikt må det være noe annet enn kulldrift som opprettholder aktivitet på Svalbard»

Les også: SV vil ikke ha kullgruver

Norge 14 prosent kartlagt

VENTER: Disse karene i daganlegget til Gruve 7 ved Longyearbyen har ventet lenge på en avklaring fra regjeringen om Lunckefjellet.
VENTER: Disse karene i daganlegget til Gruve 7 ved Longyearbyen har ventet lenge på en avklaring fra regjeringen om Lunckefjell. Foto: Fredrik Drevon Fredrik Drevon

Turister og utdanning

Men Sande presiserer overfor TU at han med denne formuleringen ikke mener at kulldriften skal legges ned.

Derimot mener han at satsning på turisme, forskning og utdanning på Svalbard skal trappes opp for å gi lokalsamfunnet andre bein å stå på i god tid før kullgruvene en dag er tomme.

– Kullressursene på Svalbard er begrensete. Vi vil følge opp naturområdene og sørge for en bærekraftig reiselivsnæring. Den økte strømmen av turister må ikke gå på bekostning av naturen.

Sande legger til at han ikke ser for seg noen snarlig stans i gruvedriften på Svalbard fordi 40 prosent av Longyearbyens eksistensgrunnlag er knyttet til gruvedrift.

Dette resonnementet synes å være et slags tverrpolitisk mantra blant norske rikspolitikere.

Les også: Mineralboom kan gjenåpne flere norske gruver

Sydvaranger Gruve får slippe ut Magnafloc

Sysselmannens makt

– Kulldriften holder Svalbard-samfunnet oppe og skal fortsette, sier Høyres Siri A. Meløy, til TU.

Meløy sitter også i energi- og miljøkomiteen, og er opptatt av Sysselmannen skal beholde sin delegerte fullmakt til å forvalte Svalbardmiljøloven.

– Det er ikke grunn til å endre forvaltningen, sier Meløy.

I forslaget til statsbudsjett for 2012 skrev regjeringen at "Endelig behandling i Nærings- og handelsdepartementet forutsetter at prosjektet [Lunckefjell] gis tillatelse fra miljømyndighetene."

Det har ikke lykkes TU å få noen kommentar i dag fra Miljøverndepartementet angående en beslutning om Lunckefjell.

– Klimautslippene må ned før 2020

Les også: Greenpeace-raid på Svalbard

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.