TUMENER

Lundin bør bli operatør

ANNERLEDES: Letesjef i Lundin Hans Christian Rønnevik bruker utradisjonelle metoder for å finne olje der ingen andre tror den finnes.
ANNERLEDES: Letesjef i Lundin Hans Christian Rønnevik bruker utradisjonelle metoder for å finne olje der ingen andre tror den finnes. Bilde: Håkon Jacobsen
Tormod Haugstad
5. okt. 2011 - 14:37

Historien om det såkalte elefantfunnet i Avaldsnes-formasjonen i Nordsjøen er som et eventyr. Mannen som får æren for funnet, 66 år gamle Hans Christian Rønnevik, tok sluttpakke i Saga for 10 år siden. Denne betales nå av Statoil mens hans arbeid er gull verdt for den svenske konkurrenten Lundin.

Allerede på 70-tallet ble det boret en tørr brønn bare tre meter fra det megastore Avaldsnes/Aldous Majour-funnet. Rønneviks viktigste egenskap er at han ikke gir seg der andre, som Statoil, har gitt opp å lete.

Rønnevik er et eksempel på den kompetanse som den eldre garde teknologer i olje-Norge besitter. De som jobbet i OD, Saga, Hydro eller som måtte gå da Statoil skulle kvitte seg med alle over 58 år, har unik erfaring. Flere av dem er blitt kolleger med Rønnevik i Lundin eller fått seg jobb i et av de rundt 50 nye selskapene på norsk sokkel.

Myndighetene har sin del av æren for det som kan kalles det nye oljeeventyret. For 10 år siden åpnet de for nye aktører og i 2005 innførte man nye skatteregler. Nå er det du og jeg som finansierer leteaktiviteten siden staten refunderer minst 78 prosent av kostnadene inntil selskapene selv kan tjene penger.

Begrunnelsen for en slik politikk er at Norge ønsker å utvinne mest mulig av ressursene. Nye verktøy for å kartlegge hva som skjuler seg under kalksteinen og ny brønnboringsteknologi har gjort at geologer og ingeniører finner mer olje og gass.

De nye funnene kommer i en periode hvor oljeindustrien preges av optimisme etter oljemeldingen som åpner for leting i deler av Nord-Norge, Barentshavet og Jan Mayen. Miljøbevegelsen vil hevde at de vant slaget om Lofoten, men det kan være en kortvarig seier siden vern bare gjelder ut denne regjeringsperioden.

Oljefunnene skaper også utfordringer. Privateide Lundin er operatør på Avaldsnes, mens statseide Statoil er operatør på Aldous Major. Men disse to feltene henger sammen og krever bare et feltsenter. Hvis de to selskapene ikke blir enige, kan OED bestemme for å spare tid og kostnader.

Den mest spennende løsningen vil være om Lundin får operere kjempefeltet. Statoil dominerer 80 prosent av virksomheten på norsk sokkel og oljeindustrien vil ha godt av mer konkurranse også på operatørsiden.

Leteaktiviteten har en alvorlig bakside: Petroleumstilsynet har kartlagt at 193 brønner på sokkelen er midlertidig forlatt. 74 av disse er ikke forsvarlig sikret, to svært usikre. Det kan med andre ord se ut som iveren etter olje går på bekostning av sikkerheten.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.