– Etter vi gjorde Sverdrup-funnet, kom en fantastisk mann i Norge opp til meg og sa: Jeg vil takke deg på vegne av mine barn.
Det fortalte Ashley Heppenstall – administrerende direktør for Lundin Petroleum, morselskapet til Lundin Norway – på en selskapspresentasjon denne uken.
Han la ikke skjul på at Norge er deres absolutt viktigste område globalt, og at selskapets suksess kommer herfra og fra deres operasjoner i Sørøst-Asia.
Heppenstall var helt tydelig på at de ikke kommer til å endre på en vinnende strategi.
– Det er en del som spør om ikke vi skal gjøre noe på andre steder enn vi gjør. Da svarer vi nei. Så lenge vi har nok å gjøre i Malaysia og Norge, vil vi fortsette å fokusere her.
Les også: Noreco var et fremadstormende norsk oljeselskap. Så gikk alt galt
Vil ikke være Crystal Palace
Han dro frem en fotballanalogi for å forklare hvor de ønsker å være som selskap.
– Vi må være i toppen av ligaen. Vi behøver ikke nødvendigvis være Real Madrid eller Barcelona, men vi kan være Chelsea eller Manchester United. Vi vil ikke være Crystal Palace som ligger helt i bunnsjiktet.
– Om vi er på toppen av ligaen, betyr det at vi får de beste folkene og de beste relasjonene til myndighetene. Det betyr at vi kan la businessen vokse, sa direktøren videre.
Han er ikke alene i Lundin om å bruke fotballsammenligninger. Den så smått legendariske geologoen og letesjefen i Lundin Norway, Hans Christen Rønnevik, har tidligere fortalt til Teknisk Ukeblad at mye av suksessen deres ligger i å utnytte hver enkelt medarbeider der de passer best.
– Vi setter ikke Thorstvedt på midtbanen og «Myggen» i mål, sa Rønnevik.
Les også: I 1918 mente svenskene at de kunne bli selvforsynt med olje fra skifer
10 dollar per fat
Det var en svært tilfreds administrerende direktør som fortalte hvordan selskapet ligger an, både finansielt og operasjonelt.
– I dag genererer vi nær én milliard dollar i kontantstrøm fra driften. Dette vil øke betydelig fremover. Alle snakker om oljeprisen, men i dag er våre operasjonskostnader for å få hvert fat olje ut av bakken rundt 10 dollar per fat. Det betyr at vi har gode marginer, selv med det oljeprisfallet vi har sett i det siste.
Heppenstall la til at de også har betydelig tilgang på kreditt, samt at de har meget raskt voksende reserver på lager.
– I 2001-2002 hadde vi reserver på under 50 millioner fat. Nå har vi 200 millioner fat, der mesteparten kommer fra Norge. I tillegg kommer vi til å booke reservene fra Sverdrup innen seks måneders tid, fortalte han.
– Dette øker reservene til nesten én milliard fat oljeekvivalenter. Dette er for det meste olje, og det ligger i et av landene med lavest politisk risiko i verden. Fremtiden ser med andre ord veldig, veldig lys ut, slo han fast.
Les også: Slik kan de FÅ penger for å overta et helt oljeselskap
Kan spille veldig mye golf
For å illustrere hvor lys fremtiden faktisk ser ut, pekte han på at 70 prosent av produksjon kommer fra Norge – og at de det neste året kan inkludere produksjonen fra både Bøyla, Brynhild og Edvard Grieg.
– Dette kommer til å triple produksjonen vår, og kontantstrøm fra driften kommer til å bli over to milliarder dollar – selv med en oljepris på 80 dollar fatet. Med den cashflowen vi har, så kan vi fortsette å la businessen vokse. Vi tjener mer penger enn vi bruker, meldte han.
For å illustrere hvor greit ting blir i fortsettelsen, fortalte Heppenstall om en anekdote han ofte gir til styret i selskapet.
– Jeg pleier å si til styret at dersom vi går og spiller golf, og aldri finner en dråpe olje til, så vil fortsatt Johan Sverdrup doble produksjonen vår enda en gang. Ti år fra nå produserer vi 150 000 fat olje om dagen. Det vil ha en stor, stor innvirkning på kontantstrømmen vår.
Han viste til at når Sverdrup kommer i produksjon, vil Lundin totalt ha et sted mellom 20 og 25 prosent av feltet.
– Sverdrup vil produsere rundt 400.000 fat om dagen. På platå snakker vi om over 600.000 fat om dagen. Hver dag vil det altså generere mer enn 50 millioner dollar. Dette er enormt.
– Det er lav kostnad og god kvalitet. Dette er fremtiden til Lundin Petroleum, påpekte han.
Les også: Sverdrup: 51.000 årsverk, 1350 milliarder kroner og 516.000 fat om dagen
Stopper ikke nå
Heppenstall fortalte videre at enkelte røster nå har sagt at historien om Lundin har blitt en kjedelig historie.
– Hvis suksess og det å finne olje er kjedelig, så er det greit for meg. Vi kommer ikke til å stoppe. Vi har et av de beste teamene, vi har penger og vi har godt forhold med myndighetene. Vi skal fortsette å finne mer. Det betyr at vi må bruke letedollar, sier han.
Etter planen skal Lundin bore 13 letebrønner neste år. Brorparten er i Norge, fordelt på Utsirahøyden og Barentshavet.
– Vi skal bore to brønner til i nærheten av Alta-funnet i Barentshavet. I tillegg skal vi bore Neiden-prospektet og muligens en brønn til. I tillegg skal vi bore fem brønner på Utsirahøyden. Totalt sikter vi mot å finne 740 millioner uriskede fat oljeekvivalenter.
Les også:
Aker-topp om oljekuttene: Nå vil jeg kanskje provosere en del av mine ansatte
Lundin har gjort et kjempefunn i Barentshavet
Australsk øy kan avgjøre fordelingen av Sverdrup-milliardene