KRAFT

Lyn og torden tar knekken på LED-belysning

Opp mot 500 gatearmaturer strøk med under tordenvær i fjor høst.

Tordenvær slår ut splitter nye LED-gatelys i våre naboland. Så langt har Oslo-belysningen slippet unna. Her fra en stormfull Oslo-natt i 2004, sett fra Ekebergåsen.
Tordenvær slår ut splitter nye LED-gatelys i våre naboland. Så langt har Oslo-belysningen slippet unna. Her fra en stormfull Oslo-natt i 2004, sett fra Ekebergåsen. Bilde: Håkon Mosvold Larsen/NTB scanpix
27. apr. 2015 - 06:00

En høstdag i oktober i fjor ble en stor del av gatebelysningen i den danske byen Esbjerg slått ut, da et tordenvær trakk inn over havnebyen.

I løpet av få timer ble mellom 400 og 500 splitter nye gatelamper med lysdioder, altså LED-belysning, ødelagt etter hvert som lynene slo ned over byen.

– Armaturene er som tidsinnstilte bomber. Risikoen for at armaturet dør før levetiden har gått ut, er meget, meget stor, uttalte Mads Peter Hedegaard Sørensen, som den gang var ansvarlig for belysning i Esbjerg, til danske Ingeniøren i forbindelse med episoden.

Før jul kom turen til den jyllandske byen Tim, der rundt 100 armaturer strøk med, ifølge svenske Nyteknik.

Les også: Grafén skal gi LED-lys lengre liv

Sårbar elektronikk

LED-armaturer, som kan bruke inntil halvparten av energien som tradisjonelle lyskilder, er ifølge eksperter dårligere rustet til å takle kortvarige overspenninger i ledningsnettet, noe som fører til at den følsomme elektronikken i armaturene blir skadet.

– LED-teknologien er bygget på halvledere, og det er begrenset hvor mye strøm den tåler. Kommer det strøm mot lederetningen, tar det kjapt knekken på armaturene. I tillegg er elektronikken i driveren mer sårbar enn i tradisjonelle armaturer, sier sjef for produktutvikling Tor A. Birk i norske Led Light Group til Teknisk Ukeblad.

Les også: Her fryser de flytende solcellene fast i isen

Frykter gigantregning

– LED-belysning opererer på lavt spenningsnivå. Er det lyn i luften kan spenningen induseres gjennom kabler eller i karosseriet. Da skal det ikke mye til, sier Hallbjørn Leirvik, sjef for produktutvikling i EL-produkter AS, som har hatt flere pilotprosjekter med LED-gatelys i Ulstein kommune.

Problemet har også oppstått i Sverige, der byene Örnskoldsvik og Linköping er blant byene som har sett seg nødt til å finne metoder for å beskytte armaturene mot tordenvær, ifølge Nyteknik.

Danskene, som har vært tidlig ute med å skifte ut gatelys med LED-armaturer som følge av sterkt fokus på energieffektivisering, er bekymret for at den raske implementeringen vil koste danske kommuner dyrt.

Les også: Nå kan du få solceller på taket - uten at det synes

– Ingen norske rapporter

Teknisk Ukeblad har snakket med små og store norske aktører for å undersøke om det har vært norske episoder med LED-lyshavari som følge av tordenvær. Det har det ikke, så langt vi har kunnet avdekke.

– Vi har i underkant av 3000 LED-armaturer spredt over hele Oslo, og vi har aldri opplevd problemer med LED-belysningen som følge av tordenvær, opplyser overingeniør i Bymiljøetaten i Oslo, Siamak Vafa, til Teknisk Ukeblad.

Heller ikke Statens vegvesen kan fortelle om lignende erfaringer, selv om bruken av LED-armaturer er svært begrenset langs norske veier.

– Vi har noen få strekninger med LED-belysning, og det er så langt ikke rapportert om slike problemer langs noen av disse. Vi har for eksempel en prøvestrekning i Nedre Eiker utenfor Drammen. Der har det gått bra i mange år, sier Wanvik i Statens vegvesen til Teknisk Ukeblad.

Les også: Slik finner de ut hvor lynet slår ned

Heller utskiftning enn lynvern

Det norske selskapet Led Light Group kan imidlertid fortelle om et LED-prosjekt som fikk store problemer problemer som følge av tordenvær. Dog ikke i Norge.

– Vi hadde et prosjekt hvor vi leverte 1380 LED-lamper til gatebelysning i flere byer i Sør-Afrika, som Durban og Johannesburg. Der røyk mange lamper på grunn av tordenvær med fryktelig mange lyn. Løsningen ble å installere dedikert lynvern på armaturene, sier Birk til Teknisk Ukeblad.

I Norge og Europa er problemet svært lite, ifølge selskapet, som er blant de største på LED-belysning til sportsanlegg, industri og lagervirksomhet i Norge.

– Vi får inn et par lamper i året som følge av lyn, fra hele Europa. Vi opplever det som et så lite problem at det blir billigere for både oss og kunden å heller skifte ut noen få armaturer enn å påkoste ekstra lynvern, sier Birk.

Les også: Nå kan du få støtte til å installere solceller på taket

Ikke avklart

I Danmark jobber produsentenes bransjeforening Faba med en løsning som skal kunne sikre eksisterende LED-gatelys.

Ifølge Ingeniøren vil prisen per lysmast ende på mellom 600-1000 kroner, noe som indikerer en regning på mange millioner kroner, dersom samtlige led-lys langs danske veier skal sikres.

Det skal ikke være avklart om regningen havner hos produsentene selv, eller hos kommunene.

Vet du om LED-basert lysarmatur som har gått dukken i tordenvær i Norge? Kommenter gjerne i kommentarfeltet.

Les også: Skal bytte 630.000 strømmålere i Oslo, Akershus og Østfold

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.