T2

Lynrask 4G-revolusjon

23. okt. 2008 - 12:22

Om ikke lenge rulles neste generasjon HSDPA ut, med 7,2 Mbit/s nedlastningshastighet.

Neste trinn på 3G-stigen er å doble en gang til opp til 14,4 Mbit/s.

4G

Sony Ericssons teknologisjef Mats Lindoff tror 4G kommer til å stjele oppmerksomheten før vi kommer så langt.

– Med 4G, eller "Long Term Evolution", som vi kaller det, vil vi få hastigheter på opptil 100 Mbit/s, eller omtrent halvparten hvis vi ser på effektive rådata. Men det kommer ikke med en gang. Noen teleoperatører vil nok starte tjenester om et års tid, men det blir ikke noe større produksjon av mobiler før i 2010. Og så er det alltid en lærekurve her også, sier han.

Les også:

Strømsluk

Alt er likevel ikke rosenrødt.

Alt er likevel ikke rosenrødt. BESTEMMER MOBILENS FREMTID: Det står teknologier i kø på labben til Sony Ericssons teknologisjef Mats Lindoff. orv

– Vi har sett det mange ganger før. De første brikkesettene bruker alt for mye strøm, og det er ikke det vi ønsker oss. Det er mye annet i mobilen som trenger strøm også. Men LTE kommer til å bli grunnlaget for neste store mobilrevolusjon. Slike brikkesett vil bli å finne i langt mer enn mobiltelefoner. Det er ikke så lett å tenke seg tjenester i en mobiltelefon som bruker så høye hastigheter som LTE kan tilby. Men det er ikke umulig at vi vil kunne se TV på slike nett, sier Lindoff.

Og etter 4G, kommer selvfølgelig 5G.

— Det er full fokus på 4G i bransjen nå, og ikke mange snakker om 5G ennå. Jeg ser for meg 5G når alt som finnes i mobilnettene har en IP-adresse. Og her er det enorme muligheter. Tenk på alle sensorene vi kan utstyre folk og ting med. Vi kan kommunisere blodtrykk, kroppstemperatur og alle slags helsedata. Og vi kan kommunisere oksygennivå, fuktighet og andre klimadata i møte- og klasserom. Vi kan kommunisere med alt og alle. Det vil bli grunnlaget for neste gigantiske bølge av innovasjoner.

Les også:

Konsertsal i lommen

Det fusjonerte selskapet Sony Ericsson har vært heldig med foreldrene.

Én er god på tele, og én er god på underholdningselektronikk. Det gir en betydelig merverdi i forhold til hva selskapet hadde klart på egen hånd.

En av Sonys teknologier som ble vist frem for pressen på et møte nylig, var tredimensjonal lyd. Skeptiske som vi er til slikt gjennom vanlige øretelefoner, fikk vi god anledning til å endre standpunkt.

Det var som å gå fra vanlig mp3-lyd og inn i en konsertsal. En virkelig god konsertsal. Vi kunne formelig høre hvor alle instrumentene kom fra i salen. Hvordan elektronikken finner ut av den romlige plasseringen til instrumentene, og hvordan to høretelefoner kunne formidle romfølelsen minst like godt som et veldig godt 5.1 anlegg er på grensen av magi.

Men magien fungerte.

— Dette skal vi bygge inn i fremtidens mobiltelefoner, men det kommer til å ta et par år ennå. Sony har utviklet en egen signalprosessor til dette, men vi må vente til vi kan kjøre lydprosesseringen i mobilens standardprosessor, og de er ikke kraftige nok ennå.

Les også:

Trådløs betaling

Sony Ericsson, i likehet med mange andre mobilleverandører, forbereder seg nå på den nye standarden som heter NFC – Near Field Communication. Mobiler som får denne radioteknologien, som bare kommuniserer to til tre cm, kan brukes både til å betale småbeløp og som betalingskort.

Betalingskortet blir en del av selve SIM-kortet i telefonen.

– Vi arbeider med mange prosjekter som bruker NFC, som best kan sammenliknes med RFID. I tillegg til betaling ser vi på hvordan vi utnytte denne typen kortholdsradio, til andre ting. Vi har utviklet teknologi som gjør at du kan hente opp en nettside bare ved å holde telefonen mot en NFC-brikke. Telefonen kan selv aktivere WLAN eller Bluetooth om det ikke er slått på. Eller vi kan koble sammen to telefoner og overføre filer direkte uten en masse konfigurering av Bluetooth. I det hele tatt er det bare fantasien som begrenser bruken av NFC, sier Lindoff.

Les også:

Superraskt

Filoverføring til mobiltelefonen kan være en tidkrevende affære. Spesielt når det skjer trådløst.

Sony Ericsson arbeider nå med en ny teknologi for superrask trådløs overføring som også virker på veldig kort hold. Når en mobiltelefon med slik teknologi holdes fire cm eller mindre fra et sendepunkt så skjer filoverføringen med opptil 560 Mbit/s.

Det betyr at det tar bare et sekund eller to å overføre en CD i mp3-format til telefonen. Bilder går så fort at det er nesten ikke er målbart.

– Den automatiske oppkoblingen, og den lynraske overføringen, vil gjøre det mye enklere å bruke mobiltelefoner sammen med store filer, sier Lindoff.

Les også:

Enklere utvikling

Apples inntog i mobilbransjen har utvilsomt satt spor etter seg. En av de geniale tingene Apple har gjort er å gjøre programvare til iPhone så tilgjengelig på iTunes samtidig som de gjør det veldig enkelt å utvikle programvare.

Resultatet er hundrevis av nyttige og morsomme programmer.

– Vårt Capuchin-prosjekt er litt av det samme, sier Lindoff. Vi kombinerer Java og Flash, og reduserer utviklingstiden fra måneder til uker eller mindre. Vi har allerede publisert utviklerverktøyet, og vi har etablert nettportalen Play Now Arena som kan brukes til distribusjon. Alle våre telefoner med Java 8,4 eller høyere kan laste ned og bruke slike programmer, sier Lindoff.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.