OLJE OG GASS

– Må åpne Lofoten for å unngå krasjlanding

Illustrasjonsfoto.
Illustrasjonsfoto.
22. apr. 2010 - 13:20
  • Oppdatert 14:27

En åpning av Lofoten Vesterålen og Senja for oljevirksomhet kan dempe virkningene av at oljealderen er på hell.

– En utbygging av nordområdene vil være helt nødvendig for å forhindre en krasjlanding for norsk petroleumsindustri. Uten utsiktene til utvinning av ressursene i nordområdene kan tusenvis av norske arbeidsplasser bli nedlagt, staten vil miste enorme inntekter og velferdsordningene våre vil komme under press, sier forbundsleder Jan Olav Brekke i Lederne.

Torsdag ble en ny rapport lagt fram om oljevirksomhet i nord. Rapporten er laget av rådgivningsselskapet Econ-Pöyryl på oppdrag fra Lederne presentert.

Les også: Nå er det opp til Stoltenberg

Arbeidsplasser

Rapporten anslår at det kan investeres for 300 milliarder kroner fra 2020 til 2050 dersom de omstridte områdene åpnes for petroleumsvirksomhet. Dette kan gi grunnlag for mellom 3.000 og 8.000 varige arbeidsplasser i petroleumsindustrien og leverandørindustrien.

En åpning vil også kunne bremse fallet i investeringer på den norske sokkelen fra 40 til 12 milliarder kroner per år, konkluderer rapporten.

Beregningene baserer seg på at det skal være ressurser tilsvarende 2 milliarder fat oljeekvivalenter olje i områdene. Dette er 54 prosent mer enn det oppdaterte ressursoverslaget Oljedirektoratet offentliggjorde sist fredag. Basert på de omfattende seismikkundersøkelsene de siste tre årene tror Oljedirektoratet at det finnes ressurser tilsvarende 1,3 milliard fat i området.

– Kan ikke vente

– Vi kan ikke vente lenge med å ta stilling til leting utenfor Lofoten og Vesterålen. Grunnen er at mens produksjonen på sokkelen allerede faller bratt, antar vi at det tar 15 år fra Stortinget tar stilling til om området skal bygges ut til produksjon kan starte. Den første produksjonen fra områdene utenfor Lofoten og Vesterålen kan da tidligst komme i gang i 2025-2030, heter det i en vurdering fra Lederne.

Les også: – Meget attraktive områder

Ringvirkninger

Econ-Pöyry anslår at totalproduksjonen på den norske sokkelen vil falle de neste 20 årene. I fjor lå produksjonen på 4 millioner tonn fat oljeekvivalenter per dag. I 2030 kan dette være redusert til 2,5 millioner tonn oljeekvivalenter.

– Rapporten viser at spørsmålet om utnyttelse av ressursene i nord har betydning for hele landet. I tillegg til Nord–Norge vil industrien i Stavangerregionen, Hordaland, Nordvestlandet og Kongsbergregionen være avhengig av en åpning av nordområdene, sier Brekke.

Internasjonalisering

Utrederne har sett på om internasjonalisering og eksport av norsk kompetanse kan demme opp for virkningene av en fallende petroleumsproduksjon på norsk sokkel. I 2008 utgjorde eksportandelen 40 prosent av omsetningen i norsk offshorenæring.

– Et positivt scenario for norske leverandørvirksomheter er at konsekvensene av redusert aktivitet på den norske sokkelen i stor grad kan bli kompensert ved at offshorebasert olje- og gassutvinning vokser andre steder, som for eksempel i Brasil, heter det i rapporten.

Men det inntektsgivende arbeidet vil i stor grad overføres til datterselskaper i utlandet framfor eksport fra Norge. Et negativt scenario er at norsk offshorenæring reduserer leverandørbedriftenes kompetanse og teknologiutvikling.

Usikkert

Lederne konkluderer med at eksporteffekten er usikker for norsk sysselsetting, og viser til at nye petroleumsland gjør det samme som Norge gjorde ved innledningen til den norske oljealderen. De stiller krav om etablering i landet eller bruk av landets arbeidskraft. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.