KRAFT

Må dekke rekordforbruket med oljekraftverk og gassturbiner

De sjeldent høye prisene kun kortvarige.

Eons oljekraftverk i Karslhamn er en del av Svenska kraftnäts effektreserve. Det står stille mesteparten av året, og produserer kun i i anstrengte kraftsituasjoner.
Eons oljekraftverk i Karslhamn er en del av Svenska kraftnäts effektreserve. Det står stille mesteparten av året, og produserer kun i i anstrengte kraftsituasjoner. Bilde: Marten Eriksson/Wikimedia Commons
Øyvind LieØyvind LieJournalist
21. jan. 2016 - 16:31

For andre dag på rad ble det i dag satt ny forbruksrekord i Norge. Fra klokken 8 til 9 torsdag formiddag ble det i Norge brukt 24 485 megawattimer (MWh).

Dermed sto onsdagens rekord for timesforbruk på 24 190 MWh bare ett døgn, melder Statnett.

Dyrt

Det høye forbruket har dratt prisene i været. På Østlandet og i Midt- og Nord-Norge har prisene vært 86-88 euro/MWh, og i enkelttimer har prisene vært oppe i hele 200 euro/MWh. Siden en euro nå koster 9,6 kroner, tilsvarer 200 euro/MWh nesten 2 kroner/kWh.

Disse prisene har smittet over fra Sverige og de andre nordiske landene, hvor prisene har vært like høye.

På Vest- og Sørlandet ligger det store fleksible vannkraftverk med store magasiner. Disse har nok bidratt til at prisene har vært lavere der, rundt 51 euro/MWh i gjennomsnitt, altså rundt 50 øre/kWh.

Les også: Slik fungerer lyspærene alle vil få i stua si

Kuldetest

Senioranalytiker Olav Botnen i Markedskraft sier dette er den første «kuldetesten» kraftsystemet ser på et par år.

- Det har blitt veldig kaldt i hele Skandinavia på en gang. Man bruker opp mesteparten av kapasiteten som finnes. Dessuten er mange kullkraftverk enten lagt ned eller utilgjengelige på grunn av lave priser og dårlig lønnsomhet de siste årene. Derfor må man ta i bruk de dyre alternativene som finnes for å dekke de siste megawattene, sier Botnen.

Kapasiteten som da tas i bruk er oljekraftverk og gassturbiner. For at disse skal lønne seg å starte, må kraftprisene opp i 130 til 150 euro/MWh for oljekraftverkene og opptil 200 euro/MWh for gassturbinene.

Oljekraftverkene er typisk mellom 100 og 300 MW, mens gassturbinene ligger på 40-100 MW.

Hjelp i begrepsjungelen: Dette er forskjellen på lumen, lux og candela

Effektreserve

Noen av kraftverkene får inntekter fra Svenska kraftnät for å være en del av den svenske effektreserven, mens andre ganske enkelt er avdankede kraftverk som står og venter på at nettopp slike ekstremsituasjoner skal oppstå og bringe kroner i kassen for eierne.

Men det blir ikke lenge eierne kan håve inn. Allerede i morgen sier Botnen at prisene vil bli vesentlig reduserte.

- Kuldebølgen er på veg vekk, og i morgen blir det vesentlig mildere. Så forsvinner kulden, og temperaturene skal opp 12 grader, sier analytikeren.

Lagret strøm i Nissan Leaf-batterier: Lagret strøm i Nissan Leaf-batterier og halverte strømregningen

Prisene er lave

Botnen understreker at det ikke er høye priser som preger kraftbransjen om dagen. Snarere tvert imot. Kraftprisen på den såkalte forwardkurven, altså kraft som de store aktørene kan kjøpe på børsen i dag og få levert om ett eller flere år, er svært billig.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

- Prisen ligger mellom 18 og 20 euro/MWh de første fire-frem årene fram. Det er billigere enn noen gang før. Også fram mot 2025 ligger prisene mellom 20 og 25 euro/MWh. Det er billig kraft så langt man ser. Prisene faller for hver dag prisen på oljeråvarene og kull og CO2 faller. Dette henger nært sammen, Botnen.

Dagens kraftpristopp blir dermed nærmest en kuriositet for analytikerne.

- Prisene tidobles, og det er jo for så vidt interessant. Men det er ikke så viktig. Det er tross alt noe som bare skjer noen få timer denne vinteren, sier Botnen.

Les også: Her sendes 10 kilowatt trådløst

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.