Et hull i dekningen med dagens oljevernsystemer har gjort at oljeutslipp ikke blir oppdaget når det ikke er bølger.
Slik Teknisk Ukeblad skrev om på vårparten i fjor, har det norske selskapet ISPAS AS utviklet en teknologi som kan måle utslipp selv når det er vindstille.
Nå har de inngått en «avgjørende» kontrakt med Statoil på Johan Sverdrup-feltet.
Mistet oljejobben, fikk langt høyere lønn i kommunenMistet oljejobben:
– Meget avansert
– Denne kontrakten er avgjørende for den videre utviklingen av teknologien vår. Dette er en meget avansert radar, med blant annet elektrisk styrte antenner som kan benyttes for flere samtidige operasjoner, uttaler Richard Norland i ISPAS AS til Teknisk Ukeblad.
Han forklarer at det nye radarsystemet skal detektere og avbilde oljesøl på sjøen under de fleste værforhol.
– Kontrakten utgjør et gjennombrudd for den nye teknologien for miljøovervåkning. Statoil er en krevende kunde både med tanke på miljø og kvalitet. Vi er derfor meget tilfredse ved at vi er valgt som leverandør, sier Norland.
Les også: Fredrik har søkt 50 jobber uten å lykkes
Måler forsinkelse
Bakgrunnen for at Norland og ISPAS utviklet teknologien var en konkurranse utlyst av NOFO (Norsk oljevernforening for operatørselskap).
Siden bølger beveger seg annerledes ved et oljeutslipp, har man tidligere klart å detektere oljesøl med vindstyrke over to meter i sekundet. Men det har ikke vært mulig å detektere det dersom det har vært vindstille.
– Det er et hull i dekningen med dagens system. Vi hadde et forslag som går på å sammenligne olje med luft. Vi har mye erfaring fra målinger, og kan måle med en nøyaktighet på en hundredels millimeter på 3 kilometers avstand, forklarte Norland til Teknisk Ukeblad i fjor.
– Tanken var at når elektromagnetiske bølger går gjennom olje, så forsinkes dette. La oss forsøke å måle denne forsinkelsen.
Les også: Så mye tjener norske oljearbeidere