OSLO: – Oljeprisene er nå på et nivå som kan få verdensøkonomien til å vakle, sier Fatih Birol.
Energibyrået IEAs sjeføkonom har sagt dette før, men utdyper sine bekymringer overfor norsk presse i dag. Han er bekymret for en global oljeproduksjon som ikke møter etterspørselen, og for manglende investeringer i ny produksjon.
– USAs BNP-tall fra første kvartal var lavere enn ventet, og arbeidsledighetstallene var bekymringsfulle. Kina har fortsatt høy inflasjon. Dette er ikke gode nyheter. Det kan tyde på at den kinesiske veksten bremser. Dette er lokomotivet i den globale veksten, sier Birol.
Mangler 2 mill. fat
– Etterspørselen etter olje ser nå ut til å være rundt 90 millioner fat per dag, mens produksjonen bare er 88-89 millioner fat per dag?
– Jeg tror rapportene sier at det er 1-2 millioner fat per dag i forskjell, ja, sier Birol.
Dersom vi skal tro på IEA kan dagens oljemangel øke til opp mot fem millioner fat per dag utover sommeren, med mindre Opec-møtet i Wien denne uken beslutter en kraftig økning i produksjonen.
– Øker med 3 mill. fat
Etterspørselen etter olje øker nemlig ytterligere på grunn av tre forhold, ifølge IEA:
- Raffineriene er ferdig med sitt årlige vedlikehold. – Vi venter et økt forbruk på 3-3,5 millioner fat per dag som følge av dette, sier Birol
- Det er tørke i Kina som går ut over elektrisitetsproduksjonen. Det vil trolig øke etterspørselen diesel til generatorer
- I mange land, særlig USA, begynner snart ferien med mye bilkjøring, som også øker oljeetterspørselen
– Jeg vil ikke spekulere på hvor mye produksjonen må økes, men stoler på at våre kolleger i Wien klarer å lese disse signalene på riktig måte, sier Birol.
Bekymret for investeringer
Birols sjef Nobuo Tanaka sa nylig til Teknisk Ukeblad at energiprisene vil øke, fordi det ikke investeres nok i oljebransjen: – Oljeprisen vil bli høyere
Følgene av at investeringene tørker inn blir for lav oljeproduksjon og kamp om ressursene. Dette vil bli diskutert grundig i høstens utgave av World Energy Outlook, forteller sjeføkonom Fatih Birol.
– 90 prosent av veksten i global oljeproduksjon må komme fra MENA-regionen, altså Midtøsten og Nord-Afrika. Men når jeg ser på dagens geopolitiske situasjon er jeg bekymret for at investeringene ikke vil komme tidsnok, sier Birol.
Investorene er redde
Utenlandske investorer tør ikke investere i Midtøsten på grunn av risiko. Det samme gjelder innenlandske selskaper. Land som Saudi-Arabia bruker dessuten betydelige midler på subsidier og støtteordninger til egen befolkning.
– På grunn av dette er jeg litt bekymret for om investeringene som trengs, rundt 60 milliarder dollar årlig, kommer tidsnok. Hva skjer da, spesielt med oljeprisene, hvis investeringene i MENA-regionen utsettes og produksjonen ikke vokser så mye som vi skulle ønske? spør Birol.
Svaret gir seg selv: Verdensmarkedet vil mangle flere millioner fat per dag, og prisene kan øke enda mer. Da blir det fare for det som Birol advarte mot i begynnelsen av denne artikkelen: at verdensøkonomien kan havne i en ny nedtur.
– Vekst i Midtøstens produksjon er avgjørende for å møte etterspørselen fra industrilandene, og for å kompensere for fallende produksjon utenfor MENA-regionen. Vi vil komme med flere svar om dette 15. november i London, sier Birol.
– Ikke bare spekulanter
Under dagens møte med pressen ble Birol spurt om spekulanter bidro til den høye oljeprisen. Men sjeføkonomen mener prisnivået i hovedsak skyldes fundamentale årsaker.
– Jeg tror spekulasjon spiller en rolle og påvirker dagens priser, med de svingningene vi har sett de siste ukene. Det er tydelig. Men jeg tror dagens høye prisnivå hovedsakelig skyldes forholdet mellom tilbud og etterspørsel i et stramt marked, sier Birol.
IEA har tidligere bedt verdens oljeprodusenter om å øke produksjonen for å unngå en ny global nedtur: IEA er alvorlig bekymret
Nå håper de at Opec vedtar å bruke noe av sin antatte reservekapasitet, som først og fremst finnes i Saudi-Arabia. Denne anslås til å være rundt 3-4 millioner fat per dag.
– Jo mer, jo bedre, sier Birol.
Les også:
Pengefondet: <br/> Ikke nok olje