KRAFT

– Markedssystemet fungerer godt

KRAFTMARKEDET FUNGERER: Statkraft-sjef Christian Rynning-Tønnesen mener kraftmarkedet fungerer, og at Statkraft håndterer vannet i magasinene på en forsvarlig måte.
KRAFTMARKEDET FUNGERER: Statkraft-sjef Christian Rynning-Tønnesen mener kraftmarkedet fungerer, og at Statkraft håndterer vannet i magasinene på en forsvarlig måte. Bilde: Øyvind Lie
Øyvind LieØyvind Lie
14. jan. 2011 - 13:58

– Jeg har vanskelig for å se at det er noen regulering som vil virke bedre enn de markedsinsentivene som allerede er der, sier Statkrafts administrerende direktør Christian Rynning-Tønnesen til Teknisk Ukeblad etter å ha holdt innlegg på Paretos årlige konferanse for kraftbransjen i går.

Rådgiver Svein Roar Brunborg har foreslått at kraftleverandørene må straffes økonomisk hvis vannmagasinene går tomme. Statkraft-sjefen tar ikke stilling til konkrete forslag, men ser ikke noe behov for endringer som går i den retning som Brunborg foreslår.

– Det ligger innbakt i det markedsregimet vi har at kraftprodusenten hele tiden prøver å produsere kraft når den er mest verdt. Det betyr at vi prøver å spare vannet til det er mest bruk for det. Når det er mye nedbør, forsøker vi å produsere slik at vi unngår at vannet går over demningene, forklarer Rynning-Tønnesen.

– Som overordnet filosofi vil jeg si at det markedssystemet vi har fungerer godt, sier Statkraft-sjefen.

Les også: – Straff kraftselskapene for tomme magasiner

Flere kabler

I sitt innlegg på konferansen snakket Rynning-Tønnesen mye om behovet for å bygge flere kraftkabler til utlandet. Han oppfordret kraftselskapene til å jobbe sammen for at kablene til utlandet blir bygget.

Statkraft-sjefen ønsker at det bygges to kabler til Storbritannia, to kabler til Tyskland og ytterligere en kabel til Nederland. Akkurat hvor store hver enkelt kabel skal være, må avhenge av hva som er økonomisk optimalt.

– Den optimale størrelsen per kabel øker litt hele tiden. Akkurat i dag er det 700-800 MW per kabel, sier han.

Les også: – Energisertifikater kan hindre nedtapping

Åpner for deleierskap

Statkraft planlegger å bygge mye havvindkraft utenfor Storbritannia, og vil handle kraft på kabelen både på norsk og engelsk side. Men Statkraft kommer ikke til å bygge kablene selv.

– Vi kommer ikke til å eie, og vi ønsker heller ikke noen stor eierandel. Men jeg vil ikke utelukke at vi kunne være medeier, men Statnett bør være hovedeier og utbygger av kabelen, sier Rynning-Tønnesen.

– Hva med kabelplanene mellom Norge og Tyskland?

– Vi har samme synspunkt i den saken som i spørsmålet om kabel til England. Vi ønsker ikke å være hovedeier i en sånn kabel. Det skal Statnett være fra norsk side. Vi kan ta en mindre eierandel hvis det er hensiktsmessig for å få prosjektet realisert, sier Statkraft-sjefen.

Les også: – Tomme magasiner en fallitterklæring

Fleksibel kraft

Han sier motivasjonen for å bygge kabler er behovet for fleksibel kraft i nabolandene. Men kablene ville også hjelpe når vintrene er kalde.

– Med flere kabler vil det være mulig å importere mer kraft når det er pressede situasjoner som vi opplever nå. Og motsatt hvis det er mye nedbør og stor kraftproduksjon vil vi ha et større marked å selge kraften i, sier Rynning-Tønnesen.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Les også: – Slutt å ta overpris

– Kjører forsvarlig

Han er ikke med på at magasinene er tappet uforsvarlig lavt.

– Kraftprisene er høye og gjenspeiler at vi har en lav vannstand for årstiden. Men vi legger vekt på å holde igjen vannet slik at det skal være nok til hele sesongen. Det er grunnen til at prisen blir høy. Vi kjører en veldig forsvarlig vannhusholdning ut fra våre beregninger, sier Statkraft-sjefen.

– Er du bekymret for situasjonen i dag?

– Jeg skulle gjerne ønske at vi hadde hatt mer nedbør og fullere magasiner og en enda mer komfortabel situasjon. Men alt i alt mener jeg at vi har en forsvarlig håndtering av disponering av vannmagasinene. Så jeg er ikke nervøs, men skulle gjerne sett at det var litt mer vann, sier Rynning-Tønnesen.

Les også: – Kraftkablene gir lavere strømpris

Les også: – Nye kabler presser strømprisen

Les også: – Er ikke i lomma på kraftselskapene

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.