Bekreftelsen på at romsonden var landet kom som ventet klokken 1.53 natt til mandag, ti måneder etter at Phoenix la ut på den 679 millioner kilometer lange ferden fra Jorden.
Radiosignalene som bekreftet landingen brukte drøyt 15 minutter på å nå jorden, og lettelse var stor i NASA-hovedkvarteret i Houston da det hele var over.
– Phoenix har landet, lød den kortfattede bekreftelsen fra en talsmann da radiosignalene ble mottatt.
Les også: Skjebnenatt for Phoenix
Snart fire bonusår på Mars
Fryktet krasj
Den amerikanske romfartsorganisasjonen hadde på forhånd fotografert landingsstedet nøye, av frykt for en krasjlanding.
Landingsstedet ligger i Vastitas Borealis, som er en del av slettelandet i nord på Mars. Breddegraden tilsvarer Lofotens plassering på jorda.
Forskerne tror at området tidligere var dekket av hav, etter at den amerikanske romsonden Odyssey tidligere har funnet indikasjoner på is like under overflaten.
Fallskjerm
Første gang NASA lyktes med en kontrollert landing på Mars, var i 1976. Det neste forsøket fant sted i 1999, da romsonden Polar krasjlandet. I 2004 ble de to mars-farkostene Spirit og Opportunity marssatt med tanbke på en tre måneders levetid på planeten. De to roverne virker fortsatt!
Phoenix traff den ytre atmosfæren rundt Mars med en fart på over 20.000 kilometer i timen, og ble utsatt for over 1.400 varmegrader de neste minuttene.
Farten ble bremset ned til 200 kilometer i timen ved hjelp av en fallskjerm, før tolv rakettmotorer til slutt ble koblet inn og bremset farten til under 10 kilometer i timen rett før landing.
Spor av liv
NASAs romsonde skal ta prøver av jordsmonnet for å undersøke om det finnes spor av liv på den røde planeten.
Mars hadde tidlig i sin historie mye vann. Men vannet forsvant, og forskerne vet ikke hvorfor dette skjedde og hvor vannet ble av. For å løse noe av mysteriet har sonden med seg sju ulike instrumenter og en gravearm som kan hente prøver en halv meter nede i bakken.
Instrumentene er også i stand til å oppdage tegn til liv i form av utdødde eller levende mikroorganismer.
Phoenix har en forventet levetid på 90 dager etter landing, men kan komme til å operere i flere år om NASA er heldig.
Prislappen for Mars-ferden er på rundt 2,4 milliarder kroner. (©NTB)