IT

Massive angrep i IKT 08

Espen Zachariassen
4. des. 2008 - 12:18
Vis mer

Kommunikasjon var det sentrale stikkordet i den første landsomfattende kriseberedskapsøvelsen for sammenbrudd i informasjonsteknologien, IKT 08.

Og mangel på kommunikasjon var noe av det første øvingsledelsen satte fingeren på.

Foreløpig

Slik lyder en foreløpig vurdering av IKT 08, som ble avsluttet onsdag.

– Vi ser kanskje litt lite tverrsektoriell samhandling, sier øvingsleder og prosjektleder Tore Drtina hos DSBs enhet for Strategisk krisehåndtering og beredskap.

Les også:

IKT 08 testet partenes evne til samspill under omfattende angrep over internett. Post- og teletilsynet skal samarbeide med Petroleumstilsynet, som skal ha åpne dører mot NVE, også videre. Underveis har ledelsen merket at de fleste ikke ser ut til å ha vante rutiner på å snakke med andre myndigheter i en slik situasjon.

– NVE og Nasjonal sikkerhetsmyndighet, NSM, ser ut til å være flinkest i klassen, foreløpig. Andre kan ha erfart at samhandling kan gi merverdi, er ordene Drtina velger å bruke.

Oversikt

Konsekvensen av mangelfull kommunikasjon er at det blir vanskeligere å stoppe angrepene og rette opp skadene.

– Hensikten med samspill at de rette instansene får mest mulig informasjon og kan få best mulig oversikt. Dermed blir de bedre i stand til å ta de rette beslutningene om hva som skal gjøres, sier Drtina. Hva som fungerte og hva som feilet skal avdekkes i en evaluering som er klar før utpå nyåret.



Isolert

IKT 08 har vært en ganske isolert affære, men Teknisk Ukeblad har fått komme innenfor dørene i hovedkvarteret hos DSB i Tønsberg.

Her har 25 personer fra de deltakende myndigheter og bedrifter inntatt rollen som ”bad guys” og bombardert selskaper innen kraft, olje/gass, tele og bank og finans med alle tenkelige angrep.

Utro tjenere

– Vi snakker om virus, trojaner, tjenestenektangrep, utro tjenere på innsiden av virksomhetene, nedstengning av nettsteder og et internett som er helt vekk, redegjør øvingsleder Drtina.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

– Det meste er blitt rammet, og da gjelder det å finne alternativer. Så her har telefaksen kommet til heder og verdighet, igjen sier han.

Bad guys

Mandag observerte Teknisk Ukeblad hvordan ”bad guy” Arnt H. Steinbakk angrep Nordsjøen.

– Nå er oljesektoren utsatt for et massivt virusangrep, og situasjonen er uoversiktlig. På ett av feltene kan en eller flere plattformer bli nødt til å stenge ned produksjonen, forklarte Steinbakk, til daglig sjefingeniør i Petroleumstilsynet.

Les også: Møt The Bad Guys

– Hensikten med disse angrepene er blant annet å se på robustheten i ulike styrings- og kontrollverktøy, sier Steinbakk.

For ordens skyld: Ingen angrep ble gjennomført i virkeligheten.

Deltakerne fikk kun beskjed om hva de fiktivt ble utsatt for, slik at de kunne trene på beredskapsrutinene.

Les også: Her er NSMs skrekkscenario

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.