NETTARKIV

Meieriansatte får seks-timers dag

Jannicke Nilsen
10. apr. 2007 - 15:15
Vis mer

Svært få forsøk på seks-timers dag har gitt resultater som arbeidsgiver hadde håpet på. Til tross for dette, satser nå Tine Midt-Norge stort på redusert arbeidstid.

– Vi skal få til bedre trivsel både i fritiden og på jobben, vi snakker om et forsøk som går på 24-timers mennesket. Jeg tør påstå at dette er et av de største HMS-tiltakene som er gjort her i landet, sier meierisjef Jan Eiler Wessel.



Samme produksjonsmål

Tine Midt-Norges pakkeri i Heimdal har blant annet ansvar for lagring av rundt 400 artikkeltyper, samt import og pakking av enkelte typer ost.

Årsomsetningen er 2 milliarder kroner, og de 170 ansatte sørger for en omsetning på 1,5 millioner kroner per arbeidstime. Et delmål for prosjektet er at de ansatte skal holde dette tempoet, selv om arbeidstiden reduseres.

– Vi skal produsere den samme mengden kvalitet og servicergad som tidligere, ved å produsere raskere og ha mer kontinuerlig drift av pakkelinjene. Mindre stopptid, med andre ord, sier Wessel.



Ansatte positive

LO har vært en pådriver for forsøk med seks-timers dag i lang tid. I forbindelse med lønnsoppgjøret i 2006 ble avtalen om å «prøvekjøre» 6-timersdagen inngått mellom Tine og Norsk Nærings og Nytelsesmiddelforbund.

Forsøket er heldrevet av Tine, men LO finansierer en undersøkelse som skal måle de ansattes livskvalitet før, under og etter forsøket. FAFO Institutt for arbeidslivs- og velferdsforskning skal gjennomføre evalueringen.

– Undersøkelsen i forkant viser at de ansatte er positivt innstilt til dette forsøket, sier FAFO-forsker Dag Olberg



SAK2:

Når ikke målene med 6-timersdag

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Resultatene fra forsøk med 6-timersdag er i all hovedsak negative. Mange forsøk blir aldri evaluert og mange prosjekter blir lagt ned før de er ferdige. NHO er sterkt i mot.

Det er ikke gjort veldig mange forsøk på å innføre seks-timers dag på arbeidsplasser i Norge, men tidligere erfaringer gir ikke lyse utsikter for Tine Midt-Norge Heimdal.

FAFO-forsker Dag Olberg ved Institutt for arbeidslivs- og velferdsforskning har gått igjennom de evalueringene som finnes på forsøk med seks-timers dag. I rapporten « Forsøk med 6-timersdag, ordninger og erfaringer» konkluderer han slik:

«Resultatene fra forsøkene er i hovedsak negative når det gjelder de positive effektene man forventer å finne, bortsett fra at ansatte er fornøyd med kortere arbeidstid og høyere lønn. Men arbeidsgiver hadde andre forventninger til resultatene».



Flere rapporter

De fleste forsøkene på seks-timers arbeidsdag er gjort i offentlig og kommunal sektor, gjerne i pleie- og omsorgstjenester. Enkelte forsøk er gjort i privat sektor, men mange er ikke evaluert, eller ennå ikke ferdig evaluert.

En del forsøk, spesielt i privat sektor, blir avbrutt før prosjektet er ferdig. Årsaken er at effektmålene ikke nås og ordningen viser seg å bli for kostbar.



Samfunnsreformer

NHO er sterkt i mot forsøk med seks-timers dag på grunn av behovet for arbeidskraft. Prosjektdirektør Kenneth Stien minner om at velferdsreformen og pensjonsreformen er basert på at folk skal jobbe lenger.

– Den demografiske utviklingen tilsier at vi trenger så mange hender og hoder som mulig i arbeidslivet framover. Da kan vi ikke redusere arbeidstiden. Innfører du seks-timers dag over hele fjøla, tar du ut 20 prosent av alle arbeidende timer. Da faller de store reformene vi står overfor sammen, sier Stien.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.