Mekaniske trær, algebygninger og hvite tak som reflekterer sollys kan kutte store mengder CO2, mener britiske ingeniører.
I går la britiske Institution of Mechanical Engineers (IMechE) fram en 100-årsplan for å stoppe klimautslippene.
Konkrete initiativer
Ingeniørene mener det er mulig å skape mellom en og to millioner grønne jobber i Storbritannia de neste 40 årene.
– Rapporten er spennende, innovativ og nyskapende. For første gang går vi skikkelig inn og undersøker noen konkrete initiativer som vi kan ta i bruk for å rydde opp i rotet vi har skapt, sier Tim Fox, redaktør for rapporten «Geo-Engineering: Giving us Time to Act», i en pressemelding.
Rapporten kommer med tre konkrete forslag til områder hvor man kan fjerne mye CO2.
1. Kunstige trær
Det første forslaget i rapporten er mekaniske «trær» som ser ut som fluesmekkere. De fungerer på lignende måte som vanlige trær, ved å absorbere CO2 fra luften.
Men her skjer det gjennom et filter, og disse trærne er tusen ganger mer effektive enn vanlige trær.
Trærne kan settes opp ved motorveier hvor CO2-konsentrasjonen i luften er høy, eller også ved siden av oljeinstallasjoner i Nordsjøen eller andre steder hvor det er mye CO2.
ifølge rapporten vil et tre koste rundt 20 000 dollar (ca 120 000 kroner), og kan fjerne inntil 10 tonn CO2 per dag. Hvis man bare lagde 100 000 trær, ville det være nok til å kutte alle britiske transportutslipp.
2. Energi fra alger
Den mest uvanlige av de tre foreslåtte områdene er ifølge rapporten at man bruker fotobioreaktorer (PBR). Disse kan fange CO2 fra atmosfæren og produserer energirikt biodrivstoff av det.
Siden alger kan dyrkes i saltvann og avløpsvann, vil det ikke gå ut over vannforbruket.
Alger har et energiinnhold på mellom 18,5 og 35 megajoule per kilo, mens kull har 24 megajoule per kilo. Et avfallsprodukt fra metoden er biokull (bio-char), som kan brukes som organisk gjødsel.
Ingeniørene ser for seg grønne rør langs kontorbygningene i byene.
3. Reflekterende tak
Byer er ofte varmere enn områdene rundt. Overskuddsvarmen gir mer bruk av klimaanlegg og fører til smog.
Hvis man bygger hvite, reflekterende tak i byene, kan man redusere energiforbruket. Rapporten hevder at kjølebehovet kan reduseres med 60 prosent på denne måten.
Samtidig må man ta hensyn til at takene kan gi uønskede refleksjoner.
– Etter tiår med forsøk som ikke virker, kan geo-engineering gi oss noen ekstra år til å omstille oss til et lavkarbonsamfunn og hindre de framtidige klimascenariene vi alle frykter. Denne rapporten er produsert med innspill fra våre unge ingeniører, og vi håper dette inspirerer andre unge ingeniører og forskere til å jobbe med håndtering av og tilpasning til klimaendringer og geo-engineering og endre denne planetens framtid, sier Tim Fox.