IT

Mener regjeringen opptrer naivt overfor Huawei

Tidligere CIA-sjef anklager Kinas telegigant Huawei for spionasje.

Den tidligere sjefen for CIA og NSA er sikker på at Huawei deler informasjon med kinesiske myndigheter.
Den tidligere sjefen for CIA og NSA er sikker på at Huawei deler informasjon med kinesiske myndigheter. Bilde: STRINGER/CHINA
19. juli 2013 - 15:12

Hayden, som også er tidligere sjef for National Security Agency (NSA), sier han er overbevist om at selskapet deler opplysninger med statlige, kinesiske tjenester. Det kommer fram i et intervju han har gitt til avisen Australian Financial Review fredag.

USA, Storbritannia og Australia har alle ytret bekymring for at Huaweis forbindelser med kinesiske myndigheter kan innebære at utstyr selskapet selger, kan brukes til elektronisk etterretning eller elektroniske angrep.

Huawei har hele tiden benektet påstandene. Huaweis globale sikkerhetssjef, John Suffolk, avviser Haydens kommentarer som gamle, grunnløse og injurierende.

Norsk naivitet?

Norge viser stor naivitet i omgangen med det kinesiske selskapet, mener stortingsrepresentant og -kandidat Anders Werp (H).

– Huawei leverer store og viktige komponenter til både Telenors og Netcoms nett. Selskapet er derfor tett på sentrale deler av norsk infrastruktur, sier han.

I flere omganger har han stilt spørsmål til tre departementer, Samferdselsdepartementet, Justisdepartementet og Forsvarsdepartementet, om de har foretatt noen sikkerhetsrisikovurdering.

– Ingen av departementer har foretatt noen sikkerhetsvurdering av dette spørsmålet, sier Werp.

Foreligger risiko

Han opplyser at Norsk Sikkerhetsmyndighet (NSM) i et brev i 2010 bemerket at det foreligger en risiko, men at lovverket ikke gir adgang til å gripe inn.

Werp understreker at hans ankepunkt ikke først og fremst gjelder selskapet Huawei, men de muligheter kinesiske myndigheter har for å kreve opplysninger fra selskapet.

– Vi snakker om verdens største diktatur. Kinesiske lover og regler gir myndighetene alle rettigheter, når de måtte ønske det, sier han.

– Når det gjelder IT og norsk sikkerhet, har regjeringen ikke tatt det alvorlig nok. Og den har vist stor sendrektighet, konkluderer Werp.

Han og Høyre vil at de sivile krav til utstyr og leverandører i langt større grad samordnes med Norges militære krav fordi de sivile kommunikasjoner er en viktig del av landets sikkerhet

TU konfronterte Huawei i 2012: Norges mest fryktede kinesere

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.