Administrerende direktør Erik Karlstrøm i North Energy mener det var uheldig av StatoilHydro-direktør Helge Lund å flagge sitt syn om oljeutvinning i Lofoten og Vesterålen før man vet hva slags muligheter man står overfor.
Et av målene med Alta-baserte North Energy er å samle nordnorsk oljeindustri og styrke den.
– Vårt mål er å styrke samarbeide med underleverandører og lokalsamfunn. Vi vil snakke med dem, og ikke til dem, sier administrerende direktør Erik Karlstrøm.
Sommerplaner
North Energy har ennå ikke fått lisens som rettighetshaver, men arbeider i disse dager med Oljedirektoratet og Olje- og energidepartementet om å bli godkjent som oljeselskap med tilgang på sokkelen i løpet av sommeren.
Siden selskapet er sprunget ut av nordnorske interesser og er basert i Finnmark, vil de først og fremst konsentrere virksomheten sin i områdene utenfor landsdelen.
Følger forvaltningsplan
– Vi er selvfølgelig interessert i Nordland VI, Nordland VII og Troms II, for å lete og finne olje og gassforekomster. Men i motsetning til et annet større norsk oljeselskap, vi ønsker å holde oss strengt til Den helhetlige forvaltningsplanen for Lofoten og Barentshavet. Det betyr at det først skal samles informasjon, før en tar neste skritt og eventuelt åpner områdene for olje og gassvirksomhet, sier Karlstrøm.
Les også:
- Lofoten og Vesterålen må åpnes for oljeaktivitet
Gremmes over Helge Lunds utspill
Maktarrogansen rår
– Jeg synes det er uheldig av StatoilHydros sjef Helge Lund å gå ut og flagge så tydelig at han ønsker oljevirksomhet i områdene, før de innsamlete data gir grunnlag for om det finnes muligheter her. Forvaltningsplanens prosess må gjennomføres i det tempo som er vedtatt i Stortinget. Denne prosessen tar hensyn til lokalbefolkningen i nord. Den må være med i beslutningsprosessene. Det må være konsensus om oljepolitikken og inklusive befolkningen. Da må vi snakke med befolkningen og ikke til dem, understreker Karlstrøm.
Han mener at StatoilHydro dessverre har mistet kontakten med lokalbefolkningen ved at de opptrer med stor makt og er arrogante.
– Vi må ikke fremmedgjøre oljeindustrien. Den må bli en naturlig del av næringslivet i nord og ikke bare bære noe som er dirigert av "søringan". Slik sett har Eni hatt et mye nærmere og bedre forhold til befolkningen og det lokale næringsliv, mener Karlstrøm.
Får med lokalt næringsliv
North Energy har nylig ansatt Knut Aaneland. Han var tidligere bransjesjef i Norsk Industri Olje og Gass. Jobben han har fått som direktør for teknologi og forretningsutvikling går nettopp på å finne samarbeidspartnere i nord i forbindelse med North Energys framtidige engasjementer.
– Vi må ha vilje til å være i kontakt med lokale leverandører i forbindelse med utvikling, utbygging og drift av olje og gassinstallasjoner i Nord-Norge. De må være integrert i våre prosjekter. Skrekkens eksempel på dårlig kommunikasjon og involvering er BP med Skarv-utbyggingen, som i svært liten grad involverer lokale bedrifter. Vårt forhold til de lokale bedriftene og industri er en del av vår kjernevirksomhet. Vi skal danne grunnlaget for en bærekraftig nordnorsk oljeindustri, sier Aaneland.