De mannlige studentene tilknyttet både Nito og Tekna melder jevnt over om flere jobbtilbud i studietida enn kvinnene.
1,4 til 2,7 prosent av mennene har mottatt flere enn seks jobbtilbud. Det gjelder kun 0,4 til 1,2 prosent av kvinnene.
Klar trend
Blant dem som har fått tre til fem jobbtilbud har menn tilsvarende forsprang, mens forspranget er noe mindre blant studentene som har fått ett til to jobbtilbud.
Flest damer melder om at de ikke har fått noen jobbtilbud. Der melder sju til ni prosentpoeng flere damer enn menn om null tilbud.
– Jeg ser to mulige forklaringer. Den ene er at menn ofte er flinkere enn kvinner til å oppsøke arbeidsgivere med tanke på jobb. De tar oftere kontakt. Forskning viser at menn legger inn flere søknader enn kvinner, sier Pål Schøne, forsker ved Institutt for samfunnsforskning.
Kan være diskriminering
Han mener skylden også kan ligge hos arbeidsgiverne.
– En annen forklaring er at disse studentene er i en alder der de kan bli utsatt for statistisk diskriminering fra arbeidsgivere. Arbeidsgivere regner kanskje med at kvinnene snart skal ha barn og derfor vil være borte fra jobben en del de neste ti årene. Da ansetter de kanskje heller en mannlig søker, sier forskeren.
Tallene viser også at Teknas studentene er mer attraktive for arbeidsgiverne. De melder om jevnt over flere jobbtilbud enn Nitos studentmedlemmer.