Statoil og resten av oljeindustrien er inne i tunge perioder med massive nedbemanninger. Men det er enkelte områder som er hellige, og som det ikke kuttes i. Ett av disse er Statoils rekrutteringsprogrammer.
Den 31. januar går fristen ut for å søke på lærlingestillinger og såkalte sommerstudent-jobber. Her forventer Statoil om lag 11.500 søknader totalt:
Rundt 1500 søknader på 132 lærlingestillinger, rundt 5000 søknader på sommerstudent-stillinger, og like mange på såkalte «graduate»-stillinger.
– Grunnen til at vi gjør dette, er langsiktighet. Lærlingeløpet er på fire år. Sommerstudentene har et løp på fem år. Om fire og fem år er industrien og Statoil i en annen syklus enn det vi er i nå. Utdanning, forskning og rekruttering er en del av vårt samfunnsoppdrag, sier Tone Rognstad, direktør for rekruttering i Statoil.
– Alltid høye søkertall
Sammen med direktør for læring og utvikling, Andreas Holst, forteller Rongstad at Statoil tradisjonelt sett har hatt svært høy søkermasse på lærling- og sommerstudentstillingene sine.
Lærlingene går to år på videregående før de har to år som lærlinger. Sommerstudentene jobber hos Statoil når de har ferie.
– Vi har alltid hatt høye søkertall. Det er også svært gode søkere, både på lærlingeordningen, sommerstudentene og blant de nyutdannede. Det kommer av at vi er en attraktiv arbeidsgiver, sier Tone Rognstad.
Av de 132 lærlingene som kommer gjennom nåløyet i år, vil om lag 90 av dem ha arbeidssted på land – på raffineriene, mens 35-40 vil ha arbeidssted offshore. I hovedsak er det snakk om fire fagdisipliner: Kjemi og prosess, automatiker, kran og løft, samt industrimekaniker.
Sommerstudentene vil i år telle omlag 300.
– En forutsetning for alt vi gjør
Mens lærlingene får en instruktør som følger dem igjennom læreplanen for å gjøre dem mer og mer selvstendige, vil sommerstudentene få helt konkrete og reelle arbeidsoppgaver.
– Om du er sommerstudent innen for eksempel boring og brønn, vil du få i oppgave å lage et boreprogram, forteller Rognstad.
Rognstad og Holst sier at årsaken til at det ikke kuttes noe i rekrutteringsområdet, er at et teknologidrevet selskap som Statoil har stort behov for kunnskap.
– Kunnskap er en forutsetning for alt vi gjør. Det er det som skal løse alle oppgavene våre og sikre fremtidige Statoil-ansatte.
– Studentene og lærlingene kommer inn med nye tanker og utfordringer til våre egne ansatte. Næringen har større behov for mer kunnskap og samarbeid med de utfordringene vi nå står i, forklarer Statoil-direktørene.