Stavanger: Norsk sokkel var først ute med å sette separasjonsanlegg for olje og gass på havbunnen. I 2001 kom Troll Pilot i drift, men først i 2008 kom den første kommersielle installasjonen i produksjon, Tordis -feltet med produksjonsenheten Tiora.
– Operatørene ønsker en større grad av trinnvis utbygging av nye felt. Det gir raskere inntjening og større fleksibilitet, sier direktør Tore Halvorsen i FMC Technologies.
Nå har undervannsseparasjon blitt anerkjent som pålitelig teknologi og både Total og Shell tar i bruk dette på henholdsvis Pazflor i Angola og BC 10 i Brasil.
– FMC Technologies er de eneste som har levert prosessanlegg for permanente installasjoner på havbunnen. Ser vi bare begynnelsen på en helt ny infrastruktur for oljebransjen?
– Jeg tror at dette kun er i tidlig pubertet. Årsaken er at olje blir stadig vanskeligere å finne og utvinne. Nye funn gjøres særlig på store havdyp. Trenden er at det fjernes mer og mer vann før olje og gass føres til en installasjon. Hittil har vi bare fjernet vann slik det fremkommer fra 1. trinns separator. I framtida tror jeg oljeselskapene ønsker å få olje til eksportkvalitet opp fra havbunnen. Det vil forenkle utbyggingene, sier Tore Halvorsen.
– Hva er fordelene ved å produsere olje og gass på havbunnen?
– Det krever mindre energi enn om en skal frakte alt vannet opp til en flyter på større havdyp. Dessuten er et prosessanlegg komplisert. Det vi ser med de mange funnene som gjøres på dypt vann, er at det er felt med mange reservoarer med forskjellige oljekvaliteter. Dette er det meget vanskelig å produsere i et prosesstog på en flyter. I stedet kan området bygges ut mer fleksibelt med separate undervannsprosessanlegg for de forskjellige oljekvalitetene. Dette gir også operatøren muligheten til å bygge ut et felt gradvis og få en kontantstrøm raskere, sier Halvorsen.
Det første av slike felt som bygges ut er Pazflor for Total. Feltet ligger i blokk 17 utenfor Angola, hvor ressursene finnes i to forskjellige oljekvaliteter, et med en lett fin olje, hvor prosessen gjøres på en FPSO, mens mest olje finnes i områder med tungolje. Disse prosesseres på havbunnen før de sendes til en FPSO for videre prosessering.
– Hva må dere som leverandør gjøre for å kunne følge denne trenden ?
– Vi må utvikle oss slik at vi kan håndtere prosessering av tungolje. Vi har kjøpt det belgiske selskapet CDS som lager prosessutstyr som passer i rør. Dermed er det mulig å kunne separere olje i hver brønn.
– Hva med eksisterende brønner. I dag synker jo produksjonsratene betydelig i disse, slik at det ikke er mulig å få tømt reservoarene godt nok?
– Når oljeselskapene skal hente mer olje, kreves brønnvedlikehold. Derfor har vi utviklet utstyr for lett brønnintervensjon sammen med Shell og StatoilHydro. Nå skal vi ha tre fartøyer som kontinuerlig kan drive vedlikehold på undervannsbrønner. Da kan det renskes opp, lages nye perforeringer og annet som er nødvendig for å holde produksjonen oppe på en høyt nivå.
– I tillegg har vi utviklet nye metoder for å bore gjennom eksisterende brønner slik at det er mulig å bore opp flergrensbrønner og dermed nå nye deler av reservoaret. Systemene vi har utviklet kan utføres fra enklere fartøyer enn store borerigger. Dermed kan kostnadene for brønnvedlikehold reduseres og motivere oljeselskapene til å gjennomføre vedlikeholdskampanjer for undervannsbrønnene. I dag har dette vært begrenset av tilgangen på borerigger.