IT

Mer LTE fra Telia Sonera

FØRST PÅ 4G:Det ser ut som om Netcomsjefen får ha 4G for seg selv i Norge lenge, men han ville gjerne sett at Telenor kom raskere med sitt nett. Det ville gi drahelp og oppmerksomhet om fordelene.
FØRST PÅ 4G:Det ser ut som om Netcomsjefen får ha 4G for seg selv i Norge lenge, men han ville gjerne sett at Telenor kom raskere med sitt nett. Det ville gi drahelp og oppmerksomhet om fordelene. Bilde: Odd Richard Valmot
16. feb. 2010 - 14:40

Barcelona: – Når vi som først i verden startet opp kommersiell LTE i Sverige og Norge hadde vi 180 basestasjoner i Stockholm og 120 i Oslo. I Norge vil vi rulle ut LTE i Bergen, Trondheim og Stavanger i år og hele i Sverige vil hele 25 byer og feriesteder få 3G. I andre kvartal får vi endelig de såkalte multimode-modemer som gjøre at brukene får 2,3 og 4G i samme USB-modem. Likevel er det ennå utfordringer og vi regner ikke med at vi klarer å gi brukerne sømløs overgang mellom de ulike nettypene før mot slutten av året. Og til de som spør hva som er the killer application med 4G så er svaret at det ikke er noen applikasjon. Dette handler først og fremst mobilitet med samme eller mer kapasitet som på fastnettet, sier sjef for mobiltjenester i Telia Sonera, Kennet Karlberg.

Har penger – mangler hender

– Vi er inne i en kraftig investeringsfase i Norge, men vi er i en situasjon hvor det ikke mangler penger. Det mangler hender. Vi har over 200 basestasjoner på LTE i Oslo når og et tjuetall til er ferdige, men mangler fiberaksess. Det er en mangelvare for tiden, men vi regner med at alle er på lufta i løpet av en måned eller to. Vi jobber også hardt med å planlegge LTE-nettet i de andre norske byene, men jeg kan ikke si noe om hvilen rekkefølge de åpner opp. Men ikke alt handler om LTE heller. Vi fortsetter å bygge ut 3G og vi nærmer oss 85 prosent befolkningsdekning, sier sjefen for Telia Sonera-eide NetCom August Baumann.

Kraftig prispress

Baumann peker på at konkurransen gir et kraftig prispress i markedet, men de opplever også at prisene på utstyret de kjøper inn har sunket kraftig.

Konkurransen mellom Ericsson, Huawei og Nokia Siemens er om mulig enda mer intens. Men elektronikken er bare en del av kostnadene med utbygging.

Kostnadene med utbygging av basestasjoner handler om håndverkere og ingeniører, husleie og innkjøp av tjenester som heller har gått opp enn ned.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.