IT

– Mer makt til it-leverandørene kan stoppe anbudstørken

Og gi utviklerne mer moro på jobben.

Etter flere år med anbudstørke for it-leverandørene, tror IKT Norge at regjeringens initiativ for mer frihet til å utvikle nye løsninger kan gi mer fruktbare tider.
Etter flere år med anbudstørke for it-leverandørene, tror IKT Norge at regjeringens initiativ for mer frihet til å utvikle nye løsninger kan gi mer fruktbare tider. Bilde: Colourbox
25. sep. 2014 - 09:45

Bransjeorganisasjonen IKT Norge jubler over at regjeringens vil gi it-leverandørene mer innflytelse i de statlige dataløsningene.

Et av de større it-selskapene tror risikoen øker for rot og dårlig kommunikasjon i begynnelsen, men at det ender opp med bedre kvalitet og mer moro på jobben.

Løsere kontroll

Moderniseringsminister Jan Tore Sanner mener byråkratene i hovedsak skal bestille løsningen på en oppgave som skal løses - men ikke detaljer om teknologien.

Så kan de private selskapene få bruke sin ekspertise på å tenke ut og utvikle løsningene som gjør den jobben best.

– Signalene fra Sanner er meget gledelige. Vi har jobbet i flere år med å få gjennomført mer innovative offentlige anbud, sier generalsekretær Per Morten Hoff hos IKT Norge i en kommentar til Teknisk Ukeblad.

Les også: Flere norske firma angrepet av «løsepengevirus»

Blokkerer nytenking

De siste årene har han registrert at stadig færre it-leverandører svarer på de store offentlige anbudene.

Årsaken er at risikoen har blitt for stor, og kravspekkene er ofte så detaljerte og omfattende at det ikke levnes noen mulighet for å tenke nytt.

– Det er dyktige folk som jobber med anbud i offentlig sektor, men de kjenner stort sett til hvordan ting gjøres i dag og har forståelig nok problemer med å se utover nå-situasjonen. Dette begrenser innovasjonen i offentlig sektor, sier Hoff.

Generalsekretæren peker på at man med innovative anbud kan spesifisere en problemstilling og så spørre hvem som kan løse den til hvilken pris.

Han viser til vellykkede piloter i Tyskland, Nederland og Sverige.

I nabolandet var svenskene skeptiske:

De mente at dette bare ville gavne de store internasjonale aktørene som kunne gjenbruke løsninger fra andre land.

Men det stikk motsatte skjedde: Også mindre aktører med innovative løsninger slapp til.

Les også: Skyleverandør slakter egen bransje: – Kutt ut nettskyen

Generalsekretær Per Morten Hoff hos IKT Norge håper at mindre detaljerte anbudskonkurranser kan slippe til flere mindre it-leveramdører og bidra til å redusere anbudstørken.
Generalsekretær Per Morten Hoff hos IKT Norge håper at mindre detaljerte anbudskonkurranser kan slippe til flere mindre it-leveramdører og bidra til å redusere anbudstørken.

Ett pc-tilbud

Dagens norske praksis med detaljerte anbud er altfor statisk, slik at leverandører blir avvist fordi de ikke svarer helt eksakt på anbudet, ifølge Hoff.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Schneider Electric lanserer ny elbillader
Schneider Electric lanserer ny elbillader

Han gir to eksempler:

Da Skattedirektoratet hadde ute anbud på konvertert infrastruktur, leverte seks aktører anbud. Fem ble avvist.

Oslo kommune kjørte anbud på pc-anskaffelser til 100 millioner kroner. Det kom ett tilbud.

– Hovedårsak til det var et anbud så gjennomspesifisert at det i praksis kun var én leverandør som kunne møte tilbudet med de kombinasjoner som ble satt opp av skjermstørrelse og cpu-krav. Dette gavner verken konkurransen eller skattebetalerne, sier IKT Norge-sjefen.

Les også: Eksperter fra NAV, Altinn og sykehusene skal få orden på data i Politiet

Mer gøy

Han tror på bedre og billigere løsninger med en mer åpen prosess basert på forhandlinger.

– Og jeg tror også dette vil gjøre det mere moro for it-folket, samtidig som det nok vil bli billigere. Mest er det nok å tjene på at vi får en mer virksom konkurranse og at det offentlige får de beste løsningene. I dag er ikke det opplagt, sier Per Morten Hoff.

Konsernsjef Terje Mjøs (t.h.) hos Evry regner med at it-minister Jan Tore Sanners strategi om friere tøyler for utviklerne vil føre til mer kreative løsninger med bedre kvalitet.
Konsernsjef Terje Mjøs (t.h.) hos Evry regner med at it-minister Jan Tore Sanners strategi om friere tøyler for utviklerne vil føre til mer kreative løsninger med bedre kvalitet.

Klabb og babb

Konsernsjef Terje Mjøs hos Evry er enig - morsommere og mer krevende.

– De to tingene henger ofte sammen. Får man mer ansvar og mer frihet, så krever det også at man forstår kunden enda bedre for å treffe godt med løsningene. Men det gir også muligheter til å overgå forventningene og virkelig levere noe man er stolt av, mener Mjøs.

Men i begynnelsen kan det bli litt klabb og babb mellom partene før de lærer seg å jobbe med mindre detaljert styring.

– Det ligger naturligvis en risiko for mer tolkning når du åpner opp kravspesifikasjonen, men så lenge bestiller har spesifikke krav på sentrale elementer som funksjonalitet og prosesser som skal dekkes inn, så tror jeg den risikoen veies opp av muligheten for at man får levert noe som overgår forventningene,sier han.

Mobile plattformer

Mjøs legger mest vekt på at friere tøyler skaper kreativitet.

– Den teknologiske utviklingen utvikler seg så raskt at detaljspesifikasjoner raskt blir foreldet og bør bli liggende i skuffen. Du skal ikke langt tilbake i tid for å finne lite om responsiv web og systemtilgang via mobile plattformer, påpeker Evry-sjefen.

Les også:

Norsk Skype-konkurrent kaprer 3000 kunder hver dag

TUs lesere har talt: Dette er de mest irriterende programmene

IT-legenden holdt ut pensjonistlivet i bare 2 uker  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.