Ingeniørorganisasjonen Nitos årlige kartlegging viser følgende:
De som har ansvaret for å rekruttere ingeniører til norske virksomheter er i økende grad skeptiske til å ansette nyutdannede.
Andelen virksomheter som er skeptiske til å ansette nyutdannede ingeniører har økt med seks prosentpoeng siden i fjor.
Samtidig viser undersøkelsen at norske virksomheter mener det er blitt vanskeligere å få tak i kvalifiserte ingeniører.
Fra undersøkelsen: Disse ingeniørene blir det mest behov for
Private mest skeptiske
Virksomheter i privat sektor er signifikant mer skeptiske enn gjennomsnittet, viser undersøkelsen. Statlig sektor er i mindre grad skeptisk.
Mangel på praktisk arbeidserfaring og manglende tid til opplæring blir oppgitt som hovedårsaker blant de som er skeptiske.
I årets undersøkelse svarer 35 prosent at de er "meget skeptisk" eller "noe skeptisk" til å ansette nyutdannede ingeniører. 62 prosent svarer at de er "ikke skeptisk".
Tilsvarende tall for i fjor er henholdsvis 29 og 68 prosent.
Svarene er gitt på følgende spørsmål: "Hvor skeptisk ville du være til å ansette nyutdannede ingeniører fremfor ingeniører med arbeidserfaring?"
Innenfor privat sektor svarer 39 prosent at de "meget skeptisk" eller "noe skeptisk" til å ansette nyutdannede ingeniører. I kommunal og statlig sektor svarer henholdsvis 34 og 26 prosent det samme.
Les også: De 10 mest populære teknologi-arbeidsplassene
Ingeniørbehovet nå
Den årlige behovsundersøkelsen gir den mest oppdaterte oversikten over behovet for ingeniører i Norge akkurat nå, ifølge Nito. Undersøkelsen gir også et bilde av forventningene i fremtiden.
Totalt er det intervjuet 709 personer i private og offentlige virksomheter som har ansvaret for rekruttering av ingeniører. Undersøkelsen er utarbeidet av Ipsos MMI for Nito.
– Kvier seg for opplæring
Nito-president Trond Markussen tror mangel på ingeniører, små enheter og mange oppdrag er stikkord som kan være med på å forklare situasjonen.
– Presset i arbeidslivet er vel såpass stort at man kvier seg for å bruke tid på opplæring av nyansatte, man ønsker seg personer som raskt kan gå inn i stillingen og være produktiv, sier Markussen.
Med press på ingeniørarbeidskraft, kan det være slik at man har få ingeniører ansatt og da blir utfordringene i forbindelse med å lære opp nye enda større. Dette gjelder spesielt for små selskaper med få ingeniører og små kommuner. Slik beskriver han situasjonen.
Under forarbeidet med ny rammeplan til ingeniørutdanningen ble arbeidsgivere spurt om hvilke endringer de ønsket seg i utdanningen. Det kom frem et ønske om mer prosjektarbeid og mer praksis i utdanningen, ifølge Markussen.
– Ikke utlært
Lederen for Nitos studentorganisasjon, Lasse Bjerke, ønsker mer praksis i ingeniørutdanningene for å motvirke trenden.
– Nyutdannede ingeniører er ikke produktive fra dag én, det tar noe tid før de begynner å tjene penger for firmaet, sier Bjerke.
– Det vi lærer på skolen er mye teori og mye verktøy. Man er ikke utlært. Derfor kjemper bedriftene om de som har erfaring, fortsetter han.
Les også:
Disse studiene garanterer jobb
På denne ungdomsskolen er all undervisning rettet mot teknologi