Reaktor 3 ved atomkraftverket i Oskarshamn startes opp til uken etter å ha vært koblet ut i neste et år. Dette innebærer at store mengder ny kraft gradvis sendes ut på det nordiske kraftmarkedet.
Men norske myndigheter holder beredskapen oppe.
Mer i mars
Også to reaktorer ved Ringhals nærmer seg oppstart. Av Sveriges ti atomreaktorer har det i flere måneder vært større eller mindre problemer med fire, men nå ser det ut til at forsyningssituasjonen kan bli mye bedre i løpet av en måneds tid.
Informasjonssjef Anders Österberg ved Oskarshamn kraftgrupp (OKG) opplyser at reaktor 3 etter planen blir koblet inn 4. mars. Oskarshamn ligger ved Østersjøen, nord for Kalmar i det sørøstlige Sverige.
– Vi kommer nok ikke opp i full effekt før i slutten av mars eller begynnelsen av april, men da blir 1.450 megawatt sendt inn i det felles nordiske kraftnettet, sier Österberg til NTB.
Statssekretær Robin Kåss (Ap) i Olje- og energidepartementet sier at bortfallet av svensk atomkraft er den største enkeltårsaken til dagens problemer, men han tar ikke noe på forskudd når det gjelder økte leveranser.
Hørt det før
– Flere ganger har vi hørt at det nå er like før. Men vi senker ikke beredskapen i Norge før de utkoblede reaktorene faktisk leverer kraft til det nordiske markedet. Det vil være uansvarlig å senke skuldrene nå og tro at det verste er over. Vi konstaterer at været fortsatt er kaldt, at magasinene er lave og at mye kjernekraft er borte, sier Kåss.
Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) opplyste på en pressekonferanse torsdag at den anstrengte forsyningssituasjonen langt på vei skyldes at svensk eksport bare er på 60 prosent av det normale. Han tallfestet bortfallet for Nordens vedkommende til 4.000 megawatt.
Strømdebatten raser like heftig i Sverige som i Norge. Snittprisen i februar ligger an til å bli rundt 80 øre per kWh, de høyeste i Sverige siden september 2008, mens gjennomsnittsprisen i hele 2009 var 40 øre. Prisene er ikke ulike de norske, siden Norge, Sverige, Danmark og Finland utgjør et felles kraftmarked og er underlagt de samme regler om tilbud og etterspørsel som gjelder på alle råvarebørser.
Uforutsette problemer
Det svenske statsselskapet Vattenfall, som står for halvparten av Sveriges energiproduksjon, eier sju av ti reaktorene: tre i Forsmark og fire i Ringhals. Ved Ringhals er to av de fire ute av drift på grunn av uforutsette problemer i forbindelse med årlig vedlikehold.
De to har fått tillatelse av svenske kontrollmyndigheter til å forberede oppstart. Det vil angivelig skje i løpet av noen få uker, ifølge atomkraftverkets hjemmeside. Da vil ytterligere et par tusen megawatt bli tilført nordnettet.
Sveriges næringsminister Maud Olofsson har innkalt kraftselskapenes eiere til et hastemøte neste uke. Hun er oppgitt over de stadige utsettelse og vil ha en forklaring på hvorfor det er så stor svikt i kjernekraftproduksjonen.
Olofsson sier til nyhetsbyrået TT at svenske og norske myndigheter har løpende kontakt om situasjonen på energifronten og at Riis-Johansen over telefon torsdag ble oppdatert om situasjonen i Sverige.
– Jeg har dessuten fått garantier om at Norge vil forsere utbyggingen av Sydvest-linken, sier Olofsson. Dette er en av de viktigste overføringskablene mellom Sverige og det sørlige Norge. (©NTB)