Regjeringen innfører forbud mot oljefyring i nye bygg fra neste år, flere andre tiltak kan bidra til raskere utfasing av oljefyrte varmeanlegg.
Det kan på sin side føre til at strømforbruket og strømprisen øker, at det norske kraftmarkedet blir mindre fleksibelt og at CO2-utslipp i europeisk sammenheng øker. Selv om det blir redusert her til lands. Det kommer frem i en rapport konsulenselskapet Econ Pöyry har gjort for fire oljeselskaper.
- Fordi den marginale produksjonen i det europeiske kraftmarkedet ofte består av kullkraft, er CO2-utslippene tre til fire ganger høyere hvis vi går over fra oljefyring til elektrisitet. Vi må heve blikket og se på CO2 som en regional, ikke en nasjonal problemstilling, sier Inger-Lise M. Nøstvik, generalsekretær i Norsk Petroleumsinstitutt, som har bestilt rapporten
Mange vil skifte
Det er særlig i husholdningene Econ tror mange vil gå over til elektrisitet. En undersøkelse i fjor viste at
fem årene at de vil gå over på varmepumpe, som i hovedsak er elektrisk.
- Ser du historisk på det har de fleste som har gått skiftet ut oljefyren gått over på elektrisitet. Folk er rasjonelle når det gjelder økonomi og du skal ha ganske sterke incentivordninger om du skal skifte til pellets, sier økonom og Econ Pöyry-forsker Gry Hamarsland.
I Klimameldingen foreslo regjeringen blant annet å etablere en støtteordning til konvertering av oljekjeler til fornybar energi, blant annet pellets. Ifølge Nøstvik er det mange som ikke opplever pellets som et attraktivt alternativ.
- Ensidig fremstilling
- Teknisk sett kreves det mye mer vedlikehold av et pelletsanlegg og det er ikke så selvgående, sier hun til Teknisk Ukeblad.
- Vi synes det er veldig ensidig måten oljeanlegg fremstilles på. Det viktige er at man ser på hvordan det kan legges til rette for en økt andel fornybar energi i de eksisterende anleggene, legger Nøstvik til, og viser til at aktørene forsøker å blande i en større andel biobrensel i fyringsoljen for å øke andelen fornybar energi.
- Veldig skeptisk
Norges naturvernforbund er skeptiske til konklusjonene i Econ-rapporten og viser blant annet til at bioenergi er en like fleksibel energikilde som oljefyrte anlegg.
- De kommer med veldig mange antagelser og konkluderer veldig bombastisk. De går ut i fra at 80 prosent av de som går over fra oljefyring går over til elektrisitet, men vi mener at folk må over til bioenergi og effektivisere forbruket, sier fagrådgiver Thorhildur Kristjansdottir.
Naturvernforbundet har tidligere påpekt at de årlige klimagassutslippene ved bruk av fyringsolje tilsvarer utslippene fra tre gasskraftverk av den typen som er planlagt på Mongstad. Dersom all bruk av fyringsolje til oppvarming fases ut, og erstattes med fornybar energi, kan dette gi reduksjoner på mer enn tre millioner tonn CO2.