Vinterkulda har fått flere borettslag og andre boligeiere i Stockholm til å bytte ut fjernvarme med bergvarme, mener Sveriges Radio.
– Dette handler ofte om misnøyde med fjernvarmeleverandørene, sier Per Forsling, ansvarlig for forretningsutvikling ved Fastighetsägarna i Stockholm.
Les også: Kulda gir fjernvarmerekord
– Økende trend
Fjernvarmeselskapene og deres monpolsituasjon i kommunene har lenge vært et stridstema i Sverige. I Stockholm øker nå antallet leiligheter hvor fjernvarme kobles av til fordel for bergvarme. Bergvarme utnytter varmen lagret i fjellet.
– Jeg har ingen eksakte tall på hvor mange som har byttet, men vi merker tydelig at det er en økende trend. Interessen er veldig stor, særlig blant borettslag i Stockholm som jeg har en følelse av er fjernvarmekunder i dag, sier Forsling til Sveriges radio.
Les også: Bygger energieffektivt i Stockholm
– For høy pris
– Hva er årsaken til denne interessen?
– En forklaring er at mange opplever fjernvarmeprisen som for høy. Det er nok den viktigste forklaringen, i tillegg er det en hel del av fjernvarmekudnene som er misfornøyde med selve leveransen. Det behøver ikke å bare være prisen det kan også være at man ønsker å frigjøre seg fra en monopolist.
Les også: Vil bli kvitt fjernvarme-plikt
– Ikke lønnsomt
Antallet søknader om å få bore i berggrunnen var bare i fjor over 1200 i Sverige. Det nye er at anleggene blir større og at de etableres i områder der det finnes et fjernvarmenett.
Kommunikasjonsansvarlig hos Fortum Värme i Stockholm Jens Bjöörn sier at de fleste fjernvarmekundene er fornøyde. De kunde som Fortum mister har ikke regnet på kostnadene ved en bergvarmeinvestering, hevder han.
Les også: Byen er den nye gruven