KRISTIANSAND: Det siste året har ikke akkurat vært rosenrødt for flere tusen ansatte i oljebransjen.
Lave oljepriser har ført til nedbemanninger, kutt og usikre framtidsutsikter i en rekke selskaper, deriblant hos Aker Solutions.
Margrethe Nygård (36) fikk jobb i selskapet i fjor, men var en av de første som måtte gå da selskapet satte i gang en av flere kuttrunder i vinter.
Ettersom hun var innleid og hadde vært ansatt i mindre enn ett år, fikk hun kun to ukers oppsigelsestid. Det ble heller ingen sluttpakke, etterlønn eller noen andre godtgjørelser.
– Det er ikke bare-bare for folk å gå på Nav, så det var ikke akkurat god stemning på jobb i den perioden. Spesielt når du vet at du mister jobben din, sier hun til Teknisk Ukeblad.
1 uke overtid i Nordsjøen1 uke overtid i Nordsjøen: 82.362 kroner
Trengte ikke å gå på Nav
Nygård hadde imidlertid flaks.
Da de ansatte begynte å få signaler om at bedriften antageligvis måtte kutte fordi prosjekter ble utsatt og nye kontrakter uteble, satte hun i gang jobbjakten.
En av mulighetene var å begynne som byggesaksbehandler i Kristiansand kommune, og det var der hun til slutt fikk tilslag. Til alt overmål én dag før hun skulle slutte i Aker Solutions.
– For min del gikk det fint, men det er verre for de som sitter i det med familie, lån, bil og hus, sier hun.
Kan ta slutt: I dag har de åtte måneder fri i året. Det kan det bli slutt på
Fikk bedre lønn
Ikke bare slapp hun å gå arbeidsledig særlig lenge, hun gikk også opp i lønn da hun skiftet jobb.
– Da jeg tok ingeniørutdannelsen ved Universitet i Grimstad tenkte jeg alltid at jeg måtte få jobb i det private, ikke i det statlige. Praten mellom studentene var at det var høyere lønn i det private. Men jeg kan si at jeg har et femsifret tall høyere lønn her sammenlignet med Aker Solutions, sier hun.
Fikk dårlig samvittighet: Nå røkter den tidligere plattformsjefen bier
– Må følge med på lønnsnivået
– Mange kommuner sliter med å rekruttere ingeniører. Tror du lønn er viktig for å lokke til seg flere?
– Hvis man vil ha ingeniører, må man følge med på lønnsnivået. Men det er ikke det viktigste for meg. Det har vært et veldig bra opplegg her helt siden jeg kom. Det var blomster fra sjefen, jeg ble godt tatt vare på, sendt rett på et introkurs og var rundt og hilste på alle sammen i løpet av noen dager, forteller hun.
Mener lønna er en feiloppfatning
Helle Geheb er enhetsleder for Servicetorvet i Kristiansand kommune og dermed Nygårds nærmeste leder.
Hun tror det er en misoppfatning at man tjener så mye bedre i oljeindustrien enn i kommunal sektor.
– Jeg har jobbet mye i privat sektor tidligere og sett litt av nivået der. Jeg tror det er en myte at man tjener veldig godt fordi man jobber i oljeindustrien. På lederstillinger kan vi ikke konkurrere på lønn, men på stillinger som dette er vi konkurransedyktige, sier hun.
Les også: Så lang tid bruker oljeingeniørene på å nå millionlønn
Bedre start i kommunen
Ifølge Nitos lønnskalkulator har man høyere startlønn i kommunen enn i det private.
En nyutdannet ingeniør i kommunen tjener ifølge kalkulatoren 493.667 kroner i snitt, mens en nyutdannet i privat sektor i snitt tjener 482.914 kroner.
Hvis man derimot skrur opp ansienniteten til mellom 10-14 år, er lønna 546.157 i kommunal sektor og 634.719 i privat sektor. Med 30 års ansiennitet er lønna 590.478 kroner i kommunal sektor mot 736.815 i privat sektor.
Godt betalt i oljeindustrien
Ser man bare på tall fra oljeindustrien, kommer det fram at snittlønna er høy.
NHOs nyeste lønnsstatistikk viser at månedslønna til ingeniører i oljeindustrien i snitt er 793.200 kroner.
Oversikten viser at startlønna til en 23-åring er 441.800 kroner, mens man som 65-åring kan regne med en snittlønn på 948.800 kroner.
Storinvestor:Storinvestor: – Oljeingeniørene har vært overbetalt
Vanskelig å rekruttere
Uansett lønnsnivå er det i følge mange norske kommuner vanskelig å få tak i ingeniører.
I Nitos årlige kartlegging av behovet i norske bedrifter kommer det fram at 71 prosent av arbeidsgiverne i kommunal sektor synes det er vanskelig å få tak i ingeniører.
I statlig og privat sektor er tallene henholdsvis 36 og 46 prosent.
I tillegg tror 69 prosent i kommunene at det vil bli vanskelig å få tak i kvalifiserte ingeniører de neste tre årene. I staten og privat sektor er tallene henholdsvis 37 og 40 prosent.
Les også: Her er ingeniørmangelen størst
Har noen, men mangler noen
Geheb på Servicetorvet sier avdelingen hennes trenger ansatte med teknisk kompetanse.
– Da vi lyste ut stillingen til Margrethe, var ingeniørutdannelse et krav. Hadde vi ikke fått det, måtte vi ha lyst den ut på nytt. Min enhet må ha teknisk kompetanse i bunn i tillegg til annen kompetanse, sier hun.
– Har dere nok ingeniører?
– I teknisk sektor og i plan-, bygg- og oppmålingsetaten har vi stort sett god søkermasse til ledige stillinger, men innenfor fagfeltet vei, vann og avløp sliter kommunen med å få rett kompetanse, sier Geheb.
Bra miljø
Nygård sier selv hun trives bedre med å jobbe et sted der hun slipper å bekymre seg for fremtiden.
– Jeg følte meg bare veldig godt mottatt. Det er veldig trygt, man går ikke rundt og er redd for å miste jobben. Man tar veldig godt vare på de ansatte, og det er et utrolig bra miljø her, sier hun.
«For pen» for yrket sitt: – Det er ikke slik en kvinnelig ingeniør ser ut