INDUSTRI

Mistet oljeoppdrag - nå skal de lage luftvernsutstyr

IKM Haaland får et nytt bein å stå på.

IKM Haaland leverer delen på avfyringsrampen merket «tool box». Det er en bevegelig, mekanisk innretning, som blant annet må tåle påkjenningen av missiler som avfyres.
IKM Haaland leverer delen på avfyringsrampen merket «tool box». Det er en bevegelig, mekanisk innretning, som blant annet må tåle påkjenningen av missiler som avfyres. Bilde: Kongsberg
Ina AndersenIna AndersenJournalist
2. sep. 2015 - 12:53

IKM Haaland merker at oljekundene forsvinner.

Forrige uke signerte bedriften en kontrakt med Kongsberg til en verdi av 15 millioner kroner, hvor bedriften skal levere deler til luftforsvarssystemet NASAMS (Norwegian Advanced Surface-to-Air Missile System).

Ved å rette seg mer mot luftvern håper de å kompensere for bortfallet av inntekter fra oljebransjen.

Les også: Denne overtar etter to ikoniske militærkjøretøy

Oljekundene forsvinner

Omkring 20 prosent av omsetningen til IKM Haaland kommer fra olje- og gassrelaterte oppgaver. Å se etter arbeid i andre industrier er dermed ikke ukjent territorium for bedriften.

Divisjonsdirektør Kåre Hansen forklarer at de likevel merker at inntektene fra olje- og gassbransjen minker.

– Vi merker at kunder faller bort og at bestillinger skaleres ned. Det er en utfordring å erstatte den oljerelaterte produksjonen vår, sier han til Teknisk Ukeblad.

Kontrakten med Kongsberg er derfor spesielt viktig. Bestillingen på 34 enheter til en verdi av 15 millioner, utgjør rundt 10 prosent av IKM Haalands årlige omsetning.

– Dette er en av de virkelig viktige jobbene for oss, påpeker Hansen.

Les også: Nå kommer det første jetflyet med redningsskjerm

IKM Haaland leverer delen på avfyringsrampen merket «tool box». Det er en bevegelig, mekanisk innretning, som blant annet må tåle påkjenningen av missiler som avfyres.
IKM Haaland leverer delen på avfyringsrampen merket «tool box». Det er en bevegelig, mekanisk innretning, som blant annet må tåle påkjenningen av missiler som avfyres.

Høytolerant utstyr

Bedriften fra Vigrestad på Jæren er Norges største på platebearbeiding. De har også tidligere levert deler til Kongsberg, men ikke i så stor skala og langt fra så avansert.

Produktet de nå leverer er en utstyrsboks, som er en del av avfyringsrampen for missiler i NASAMS, i tillegg til noen flere smådeler.

Det er et høytolerant, bevegelig mekanisk utstyr, som huser kabler og annet utstyr. Samtidig er det en del av avfyringsrampen, som gjør at den må tåle påkjenningen av missiler som blir avfyrt.

– Det er store krav til hva denne delen må kunne tåle. Den må ha styrke, og samtidig ha vridningsstabilitet. I tillegg må den være lett nok, og tåle å bli transportert rundt på en lastebil i terreng. Den må dessuten være produserbar og vedlikeholdbar, og den må passe inn sammen med resten av systemet, forklarer programsjef for NASAMS, Arild Sodefjed Jørgensen, til Teknisk Ukeblad.

Hansen påpeker at dette er den mest komplekse leveransen bedriften har hatt.

– Det er en teknisk krevende oppgave, det er store krav til nøyaktighet i denne industrien, sier han.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

På én ladning: Norske Bjørn kjørte 728 kilometer i en Tesla

Vil utnytte ledig kapasitet

IKM Haaland kan likevel dra nytte av erfaringer fra oljebransjen.  Det er noe også programsjefen for NASAMS trekker fram.

– Oljeindustrien er på mange måter nært beslektet med forsvarsindustrien. Vi kan definitivt bruke mye av kompetansen som finnes blant oljeleverandører. De er blant annet vant med strenge krav til dokumentasjon, poengterer Jørgensen.

Kongsberg på sin side ser nå økte muligheter til å bruke leverandører som tidligere har hatt fullt opp med å levere til oljebransjen.

– Tidligere har det vært vanskelig å få  tak i disse ressursene. Leverandørene, spesielt i Stavanger-regionen, har hatt nok med oppgavene fra oljeindustrien. De har hatt fulle ordrebøker, og har ikke hatt behov for å se til andre industrier. Nå er det en ledig kapasitet i bransjen, som vi håper å kunne utnytte, forklarer han.

Jørgensen åpner også opp for mer samarbeid med Jær-bedriften.

– Dette kan være begynnelsen på noe mer. Vi har allerede sett på andre løsninger sammen med IKM Haaland.

Les også: Første norske F-35 er i malehallen

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.