Da stormen ”Dagmar” herjet i romjula 2011, var det ikke bare kraftnettet som ble rammet: Fiberbaserte sambandslinjer på Vestlandet ble også satt ut av drift.
Disse sambandslinjene er essensielle for Statnetts kommunikasjon med nett og anlegg, og for Statkrafts kommunikasjon med kraftverkene.
I et brev som Teknisk Ukeblad har fått tilgang til, beskrives hvordan selskapene mistet kontrollen:
”I en periode hadde ikke Statnett oversikten over tilstanden i nett og anlegg i Sogn og Fjordane eller Statkraft over produksjonsanleggene i hele region vest. Selskapene mistet da også styringsmuligheter for disse objektene,” skriver Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).
Les også: Dagmar koster nettselskapene dyrt
Sårbar infrastruktur
NVE mener utfallet av fiberlinjene og telefoni- og mobilsamband flere steder i landet ”illustrerer sårbarheten i nåværende infrastruktur.”
Nå krever NVE at selskapene innen 1. juni svarer på hvordan de vil gjøre sambandslinjene mer robuste, også ved ekstremvær.
”NVE ber om å bli nærmere orientert om de planer og tiltak Statnett og Statkraft utarbeider for å øke robustheten til sine fibernett til driftskontrollsystemene,” heter det i brevet.
Særlig fokus vil NVE ha på de viktigste driftskontrollsystemene i kraftforsyningen.
Les også: – Kraftselskapene bør bruke nødnettet
Prioriterte kraftnettet
Bruddene skjedde både i fiberlinjer som var leid, og fiberlinjer eid av lokale nettselskaper der Statnett deler kapasitet.
Fiberlinjene var i hovedsak strukket på kraftlinjer i distribusjonsnettet. Da ”Dagmar” herjet som verst, forårsaket det massivt trefall som ødela stolper og linjer på nettet i områdene Ørsta, Høyanger og i nærheten av Borgund.
De lokale nettselskapene prioriterte å rette feil i kraftnettet, og det medførte til dels lang gjenopprettingstid for fibernettet, ifølge NVE.
Les også: Strømnettet tåler ikke norsk vær
Svært utsatt
Været gjorde det også vanskelig for reparasjonsmannskapene å komme frem til skadestedene. I tillegg var det vanskelig å få tak i mannskap fra fibersamarbeidspartnere, ifølge Statnett.
Statnett sier også at fiberlinjer på 22kV, og muligens 66 kV kraftlinjer, er "svært utsatt for ras og trefall".
Les også:
Miljøfarlig sikring av telenettet