Prisen er på 500 000 kroner og ble overrakt av Forskningsminister Kristin Clemet under en høytidelig seremoni i Oslo Konserthus i går kveld.
Prisvinnerne Størmer og Bratteli er begge er professorer ved Matematisk institutt ved Universitetet i Oslo og tilhører den såkalte Oslo-skolen innenfor feltet operator algebra som i lang tid vært et senter for internasjonal forskingsaktivitet.
Professorene har i høy grad bidratt til å gi norsk matematikk den internasjonale status som den har i dag, sier juryen i sin begrunnelse, og viser til at de to ble spesielt fremhevet i en internasjonal evaluering av de norske matematikkmiljøene i 2002.
- Jeg har hatt mye glede av internasjonal samarbeid med kollegaer, sa en tydelig glad vinner Erling Strørmer i takketalen. Han takket også sin gode kollega og venn, Ola Bratteli, for samarbeidet de hatt sammen i over 35 år.
Student
Det matematiske fellesskap fant prisvinnerne da Bratteli var Størmers student. Under arbeidet med hovedoppgaven studerte Bratteli en klasse operator algebraen som han beskrev ved diagrammer, som i dag er kjent som Bratteli-diagrammer, og dermed har gjort navnet hans udødelig innenfor matematikken.
Disse diagrammene har influert områder som blant annet knuteteori og kromosomforskning. Til sammen har de to matematikerne utgitt en rekke vitenskapelig publikasjoner i de mest velrenommerte internasjonale tidsskrifter.
De har også gitt ut flere anerkjente fagbøker. Erling Størmer er leder for Abelkomiteen - som tar sikte på å bli "Nobelprisen" for matematikken - og formann i Den norske matematikk-komiteen for Den internasjonale matematikerunionen.
Formidlingspris til havforsker
Havforsker og toktleder Odd Aksel Bergstad i MAR-ECO-prosjektet fikk Forskningsrådet pris for fremragende forskningformidling 2004. Prisen er på 200 000 kroner.
Bergstad er hovedansvarlig for det omfattende formidlingsprosjektet som er laget fra det internasjonale MAR-ECO prosjektet, en internasjonal undersøkelse av økosystemet langs Den midtatlantiske ryggen.
Norske forskere er sentrale i prosjektet og fikk stor oppmerksomhet i sommer rundt sitt tokt med forskningsfartøyet G.O.Sars.
Juryen for formidlingsprisen har latt seg imponere og begeistre av det mangfold og den profesjonalitet som preger formidlingsarbeidet knyttet til MAR-ECO.
Tilbudet omfatter trykt informasjon, TV-program, tilbud til pressen og nettsider. Men en aktiv, personlig, medvirkning fra forskernes side, i form av foredrag og dialog på nettsiden, gir nærkontakt til publikum og gjør forskningen spennende og levende, ikke minst for skolebarn. Norske skolebarn er med i et læringsprosjekt i regi av EU, hvor flere land deltar.
Festaften
Mer enn 1000 mennesker fra hele Forskningsnorge var samlet i Oslo Konserthus for å overvære prisutdelingen.
Som underholdning hadde man valgt ut foredrag om molekylærbiologi og innsikt i "grooven" til James Brown, blant annet.
Alf Bjørseth, styrelder i ScanWafer, fortale også om Scanwafers historie og ga salen råd om hvordan Norge kan bli mer innovative.
- Vi må velge ut noen satsingsområder, sa han. Selv mener han Norge vil tjene på å satse på energi, materiale og marin virksomhet.
Han oppfordret også virkemiddelapparatet til å komme opp på samme nivå når det hjalt innovasjon som utviklerne selv.
Etterpå var det minglefest i foajeen hvor Forskernorge kunne feire seg selv med kanapeer og vin.