BYGG

Moderne hus tar livet av vedovnene

Det kan raskt bli slutt på peiskosen.

 Kveler: Moderne hus er så tette at vedovner ikke lenger får nok luft. Det kan bety slutten for peiskosen.
Kveler: Moderne hus er så tette at vedovner ikke lenger får nok luft. Det kan bety slutten for peiskosen. Bilde: Colourbox
14. sep. 2012 - 07:12
Vis mer

Det er ikke lenge siden glødelampen ble slukket, og nå ser det også mørkt ut for peiskosen i nye hus.

De blir bygd så tett at vedovner ikke lenger kan sikre en naturlig ventilasjon.

Utlufting er nødvendig for å sikre et godt inneklima. Dette kommer frem i en rapport fra danske Miljø­styrelsen.

– Vi har allerede dette problemet med hus bygd etter byggeforskrift Tek 10. Bedre bygningskropper har mindre luftlekkasjer enn gamle hus. En mellomstor vedovn krever 300 til 400 kubikkmeter luft per time og det får man ikke i et moderne hus. Dette problemet kan løses ved å tilføre luft via en egen kanal inn til ildstedet, sier Tor Helge Dokka, seniorforsker ved Sintef Byggforsk.

Les også: 

Boligekspert spår fjernvarmens død

Velg riktig metode for energisparing  

For varmt

De danske forskerne har sett på moderne vedovner i seks nye hus og et eldre hus og undersøkt samspillet mellom vedovnene og husets andre oppvarmingsformer, som fjernvarme og varmepumpe.

Det viste seg at vedovnenes manglede evne til å holde på varmen, samt ovnens raske økning av romtemperaturen, passer dårlig sammen med et moderne hus.

I flere av forsøkshusene steg temperaturen opp til 30 og 35 grader med et par timers varighet, når man benyttet vedovnen til oppvarming.

– Selv en mellomstor enebolig vil ikke ha bruk for en vanlig vedovn på 5–6 kW. Selv i de kald­este periodene vil ikke en middels stor enebolig ha et så stort varmebehov, sier Dokka.

Han mener at det kan man løse ved sjokkoppvarming – fyre opp, vente og fyre opp igjen om to timer.

– Det er fra et forbrenningsståsted ikke ønskelig. Den andre strategien er å ha veldig stor termisk masse. Klebersteinsovner er en gammel løsning på det problemet, men det er stor fare for at man må lufte ut den varmen igjen.

Les også: 

Folk spør ikke etter passivhus

– Alle burde ha råd til å bo slik!  

Forandring: – Det er ikke noe galt i å foredle til biopellets og bioetanol. Det er greit at verden­ går videre, og vi kommer til få veldig komfortable bygg i fremtiden, mener seniorforsker Tor Helge Dokka.
Forandring: – Det er ikke noe galt i å foredle til biopellets og bioetanol. Det er greit at verden­ går videre, og vi kommer til få veldig komfortable bygg i fremtiden, mener seniorforsker Tor Helge Dokka.

Mindre ovner

Den danske rapporten konkluderer med at moderne hus har bruk for langt mindre vedovner enn de som er på markedet i dag.

Hvis ovn­ene skal ha en fremtid, må det skapes et bedre samspill med ventilasjonsanlegg og gulvvarme. Vedovnen må både fornyes og krympes i størrelse hvis den skal passe i nye hus.

Dokka mener at det fortsatt er rom for en vedovn i et stort passivhus på over 200 kvad­ratmeter.

– Men det er trøblete å bruke vedovner i leiligheter, mindre eneboliger og rekkehus på rundt 100 kvadratmeter. Problemet er at det er deilig å komme inn og tenne opp etter å ha vært ute i minus 15 grader.

Jøtul: – Vedovnen er en del av urmennesket

Pellets og gass

Dokka har selv en lavenergibolig og har valgt en biopelletsløsning.

– Jeg har den minste biopelletsovnen på 1,7 kW. Da får du også en flamme. Det er en løsning, men det er vanskelig å hogge pellets. Og mange nordmenn liker å hogge ved.

Dokka mener at andre løsninger er gass og bioetanol, som kan reguleres til lav effekt.

Les også: Nullhus skal danke ut passivhus

Dette helikopteret avslører dårlige tak

Kraftbygg skal sette verdensrekord

Dette bolighuset går i pluss

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.