Stortingsrepresentant Heikki Holmås (SV) oppfordret i begynnelsen av juni energiministeren til å åpne for flere parallelle løp for CO2-fangst. Bakgrunnen er at regjeringens prestisjeprosjekt på Mongstad er i fare for å krasjlande på grunn av enorme kostnader og frykt for at utslipp av aminer skal føre til at folk får kreft.
– Jeg mener det er fornuftig å prøve ulike løsninger, og derfor bør han vurdere en anbudskonkurranse for fullskala CO2-fangst og -lagring i forbindelse med et gasskraftverk i Elnesvågen. Dermed skaper man konkurranse om å levere den beste løsningen, sa Holmås til Teknisk Ukeblad.
Les også: CO2-fangst bare lønnsomt for nye kraftverk
Dyr ettermontering
Industrikraft Møre hevder det er mulig å bygge et gasskraftverk med renseanlegg allerede innen fire år, til kun ti prosent av prisen av et fullskala renseanlegg på Mongstad. Årsaken er at det er langt billigere å bygge kraftverk med rensing fra grunnen av enn å ettermontere fangstanlegg på allerede eksisterende kraftverk.
I sin masterplan for Mongstad anslo Statoil at anlegget ville koste 25 milliarder kroner, men prisen kan bli enda høyere ved en eventuell stans i driften på Mongstad.
Holmås ønsket imidlertid ikke å gi opp Mongstad-rensingen, men å rense både Mongstad og et kraftverk i Elnesvågen.
Les også: Maksgrense for Mongstad-utslipp
Tommelen ned
Holmås’ utspill fikk Frps energipolitiske talsmann Ketil Solvik-Olsen til å skrive brev til energiministeren med spørsmål om han vil støtte forslaget. Svaret ble nei.
“For nye gasskraftverk i Norge, følger det av Soria Moria II at regjeringen vil gi konsesjoner basert på CO2 -håndtering fra oppstart”, skriver energiministeren i sitt svar.
Han viser til tidligere vedtak fra regjeringen som slår fast at staten ikke skal gi økonomisk støtte til CO2-håndteringen ved anlegget.
Les også: – Kunne fått et bedre månelandingsprosjekt
Tøffe i media
Solvik-Olsen er ikke overrasket.
– Dette var som forventet. Borten Moe har som statsråd løpt bort fra de standpunkt han hadde som stortingsrepresentant. Han gjentar nå det Regjeringen gang på gang har gjort klart: De tar ikke sikte på å hjelpe til med realisering av gasskraftverk i Midt Norge, verken med eller uten CO2-rensing, sier han til Teknisk Ukeblad.
– SVs utspill er et tegn på at de selv ser den politikken som feilslått, men det er åpenbart ikke tilstrekkelig politisk vilje til å endre den, utdyper han.
Når Stortinget samles igjen i oktober vil Solvik-Olsen legge fram forslag om å utlyse anbud for CO2-fangst i Elnesvågen. Men han har ikke stor tro på å gjennomslag for sitt syn.
– Jeg tror ikke SV bryter ut. SV i regjering er tøffe i media, men milde i Stortingssalen. Jeg håper vi kanskje kan få noen SV'ere på plenen, da blir det iallfall mer interesse om saken, sier han.
Les også: Industrikraft Møre lagt på is