KRAFT

Moe knuste småkraftdrømmene

ÆRLIGHET OG RESPEKT: Energiminister Ola Borten Moe var ikke høy i hatten da han i sin ilddåp måtte avvise småkraftpionerenes krav om elsertifikater. Men han understreket at det er viktig å møte folk med ærlighet og respekt.
ÆRLIGHET OG RESPEKT: Energiminister Ola Borten Moe var ikke høy i hatten da han i sin ilddåp måtte avvise småkraftpionerenes krav om elsertifikater. Men han understreket at det er viktig å møte folk med ærlighet og respekt. Bilde: Øyvind Lie
Øyvind LieØyvind Lie
23. mars 2011 - 11:48

VÆRNES: Forventningene var skrudd skyhøyt opp fra Småkraftforeningas daglige leder Henrik Glette i forkant av Småkraftdagene som i år blir arrangert på Værnes.

Politisk ledelse i Olje- og energidepartementet har tidligere gjentatte ganger lovet at småkraftverkene som bygges ut etter 1. januar 2004 skulle få være med i ordningen med grønne sertifikater.

Sliter med underskudd

Men da overgangsordningen ble presentert i 2009, fikk ikke kraftverk over 1 MW bygget før 7. september 2009 være med.

Dermed står 183 småkraftverk, som ifølge Småkraftforeninga produserer om lag 2 TWh i året, uten sertifikater. Ifølge Småkraftforeninga går halvparten av disse med underskudd, og tåler verken renteheving eller nedgang i strømprisen.

Tidligere energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) beskrev utelatelsen av småkraftpionerene som resultat av en samlet vurdering.

Samlet vurdering

Men Småkraftforeninga har aldri gitt opp kampen, og Moe hadde lovt Småkraftforeninga svar om overgangsordningen under Småkraftdagene.

I sin første tale som energiminister måtte Moe imidlertid informere småkraftbransjen om at han ikke vil forsøke å gjøre om kompromisset hans forgjenger fremforhandlet med regjeringspartnerne.

– Overgangsordningen står fast, sa Moe, og henviste som Riis-Johansen til “en samlet vurdering og avveining av ulike hensyn”.

– Det er ingen grunn til å kaste bort tiden på å diskutere noe som sannsynligvis ikke bærer frukter, sa han videre.

Les også: Vil investere i småkraft

Kompromiss

Moe gikk imidlertid noe lenger enn sin forgjenger i å fortelle om hvordan slike saker løses i en koalisjonsregjering.

– Grunnen er at det var en samlet vurdering den gangen avgjørelsen ble tatt. I et regjeringskollegium er det mange ulike interesser som skal veies opp mot hverandre, bestandig er det et resultat av kompromiss. Hvis vi i detalj skulle redegjøre for hvorfor og hvordan, ville ingen regjering sittet mer enn et par måneder. Så en inngående fortelling kan jeg ikke gi dere, sa Moe.

– Men jeg kan si at mange har stått på og arbeidet hardt for at vi kom så langt som vi kom med overgangsordningen, understreket Moe.

Refset bransjen

Han brukte også deler av sin tale på å refse småkraftutbyggerne for å bryte konsesjonskravene. I fjor avdekket NVE at forutsetningene for minstevannføringsslipp svært ofte ble brutt.

– Omfattende regelbrudd bidrar ikke til å styrke småkraftens navn og rykte. På sikt kan det utgjøre en belastning for legitimiteten som gjør det vanskelig å nå vårt felles mål om mer småkraft, sa Moe.

Høyre: – Feigt å tåkelegge småkraft-nei

Gir ikke opp

Småkraftforeningas leder Henrik Glette sa at han heller ikke etter dette vil legge til side kampen for å få med småkraftpionerene i ordningen.

– Til det er saken for viktig, sa han.

– Vi er veldig skuffet og forbauset over at han velger å på forhånd skru opp forventningene. Men han skal ha ros for å komme hit med rak rygg, utdyper Glette overfor Teknisk Ukeblad.

– Men utsagnet om at vi bør slutte å kaste bort tid på dette, er lett provoserende, sier Glette.

SKUFFET: Småkraftforeningas daglige leder Henrik Glette var svært skuffet over at energiminister Ola Borten Moe ikke lar gammel småkraft få sertifikater. (FOTO: Øyvind Lie)
SKUFFET: Småkraftforeningas daglige leder Henrik Glette var svært skuffet over at energiminister Ola Borten Moe ikke lar gammel småkraft få sertifikater. (FOTO: Øyvind Lie)

Kritisk

Han er også kritisk til at Moe henviser til en samlet vurdering, uten å ville utdype hva vurderingen går ut på.

– Det forbauser oss at vi ikke får vite hvorfor. Det er voksne folk, de bør få vite hvorfor de må ta byrden for løftebruddet, sier Glette.

– Frekt

Også styremedlem Egil Berge i Småkraftforeninga er kritisk.

– Det er merkelig at småbøndene skal jages for å ikke følge konsesjonsreglene, mens politikerne selv kan gjøre akkurat som de vil med å bryte sine løfter. Det er frekt, sier han, men understreker at han er enig i at konsesjonsreglene må følges.

Les også: Vil ha mer fleksibelt vannkraftsystem

NVE inspiserte kraftverk som ikke finnes

Ja til fire småkraftverk i Gulen

Ga opp kraftverksdrømmen

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.