KRAFT

Moe vraker Moifjellet

Skaper usikkerhet om 1,3 TWh vindkraft i Rogaland vil bygges ut.

Øyvind LieØyvind LieJournalist
5. juli 2012 - 12:32

Olje- og energidepartementet ga i dag konsesjoner til fem vindkraftverk i kommunene Bjerkreim, Hå og Gjesdal i Rogaland. Vindkraftverkene vil ha en samlet installert effekt på over 400 MW og en årlig produksjon på om lag 1,3 TWh, hvis utbyggernes løfter om turbinenes effektivitet holder.

Statkraft Agder Energi Vinds (SAE Vind) prosjekt Mofjellet, som skulle blitt 0,6 TWh vind, fikk imidlertid ikke konsesjon, fordi det ligger i et rovfugltrekk.

Les også: – Urimelig lang saksbehandling for vindkraft

Redusert realiseringsevne

Det var dette SAE Vinds administrerende direktør Anders Gaudestad advarte mot for to uker siden, i en epost til Olje- og energidepartementet, som Teknisk Ukeblad har sett.

Der het det at realiseringsevnen i de gjenværende prosjektene ville reduseres på grunn av dyrere nettløsning.

Overfor Teknisk Ukeblad sier Gaudestad at han både er skuffet og overasket.

– Prosjektet vårt kunne vært redusert noe på grunn av rovfugl. Vi foreslo selv å ta bort tre-fire turbiner, som ville gitt 10-15 MW mindre. Men jeg er overrasket over at hele prosjektet på 150 MW faller bort, sier Gaudestad.

Les også: Utenlandskabler øker kraftprisene

Motor

Han sier SAE Vinds prosjekt på Moifjellet har vært lokomotivet for å realisere den såkalte Bjerkreimsklyngen.

– Vi ligger to år foran de andre. Vi har solid finansieringsevne, vi kan finansiere utbyggingen over balansen til eierne våre (Statkraft og Agder Energi). Vi hadde forsøkt å få på plass en trafostasjon til sommeren 2014, noe som hadde vært bra for de andre utbyggerne. Da ville de som må hente kapital ved prosjektfinansiering visst at nettløsningen allerede var på plass, sier Gaudestad.

Les også: Vannkraftproduksjonen øker

Usikkerhet

– Elsertifikatprisen er svært lav. Tror du dette kan være tungen på vekstkålen som gjør at de andre prosjektene droppes?

– Det er for tidlig å si. Trafoløsningen blir dyrere, men det er ikke dermed sagt at det velter lønnsomheten. Men det har skapt litt større usikkerhet, fordi det blir dyrere. Men jeg vil ikke påstå at det er umulig å realisere prosjektene, sier Gaudestad.

I brevet til OED skrev han at et bortfall av Moifjellet ville måtte erstattes av et eller flere andre betydelige mindre effektive prosjekter innenfor elsertifikatsystemet med større miljøutfordringer.

Les også: Du kjøper 'skitten' strøm

Forsvarte avgjørelsen

På sin pressekonferanse i dag svarte energiminister Ola Borten Moe (Sp) slik på spørsmålet fra Teknisk Ukeblad om vrakingen av Moifjellet vil føre til økt usikkerhet for realiseringen av de andre prosjektene:

– Det her er Europas største onshore vindkraftpark. Så jeg tror du skal argumentere hardt for at det ikke skal være mulig å hente ut stordriftsfordeler knyttet til dette. Det blåser veldig godt i området, som gir mange driftstimer i året. Prosjektene er betydelig større enn kapasiteten som er samlet installert effekt i Norge, sa Moe.

Les også: – Bevisene for menneskeskapte klimaendringer er så overbevisende at jeg ikke er i tvil

Tror på utbygging

Han understreket at OEDs jobb er å gi konsesjon til de gode prosjektene.

– For Moifjellet har vi funnet at hensynet til rovfugltrekk skal vektes tyngre en hensynet til kraftproduksjon. Det er selvsagt helt uavhengig av hvem som søker, hvem som eier konsejsonen og hvem som har valgt hvilken finansieringsmåte. Det relevante er hvilken innvirkning dette har på naturmangfold og miljø.

Energiministeren både håper og tror at de gjenværende prosjektene i Bjerkreimsklyngen vil bli realisert.

– Det bør kunne gi god lønnsomhet. Men det er ikke jeg som skal bygge ut, det er det kommersielle interesser som skal gjøre, sa Moe.

Les også: – Norge oppfyller ikke vanndirektivet

Fornøyd Solhjell

Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV) er fornøyd med avgjørelsen.

– Her har vi både greid å mer enn doble vindkraftkapasiteten i Norge, samtidig som vi gjør det på en naturvennlig måte, sier han til Teknisk Ukeblad.

– Men risikerer man ikke at folk får dyrere strømregning hvis de billigste prosjektene, som Moifjellet, får avslag på denne måten? Siden elsertifikatprosjektene da må komme andre steder, hvor det er dyrere å bygge, og at dette presser opp elsertifikatprisene og derigjennom forbrukernes strømkostnader?

– Vi er de nasjonale miljømyndighetene, og når vi ser at viktige naturverdier er truet, kan vi ikke se hen til hvem som er utbygger, hvilke kalkyler de har etc. Jeg håper at prosjektene som har fått konsesjon blir bygget. Vi er tjent med at vindkraftutbyggingen i årene som kommer skjer på en måte som ivaretar naturverdiene, det vil gi langt større oppslutning til utbyggingen, sier Solhjell.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.