KARRIERE

Moser forklarte hjerneforskningen med humor

May-Britt og Edvard Moser fikk salen til å brøle av latter.

En improvisert jazzmusikkvideo var blant virkemidlene nobelprisvinner May-Britt Moser brukte under sin forelesning søndag.
En improvisert jazzmusikkvideo var blant virkemidlene nobelprisvinner May-Britt Moser brukte under sin forelesning søndag. Bilde: Scanpix
7. des. 2014 - 17:11

May-Britt og Edvard Moser holdt sine etterlengtede nobelforedrag med både bilder og musikkvideoer i Stockholm søndag. Flere ganger fikk de salen til å brøle av latter.

Ekteparet og deres mentor og medprisvinner John O'Keefe presenterte hittil upubliserte funn om gitterceller og stedsans foran en fullsatt sal i Aula Medica ved Karolinska Institutet i Stockholm søndag.

Med bilder, illustrasjoner og humoristiske innslag ble det fargerike forelesninger. May-Britt viste også fram en musikkvideo som musikkprofessorer fra NTNUs jazzmiljø hadde laget for anledningen.

Les også: Personlig assistent og limousin for de norske Nobel-vinnerne

Hoppende rotte

May-Britt innledet sitt foredrag med å vise en video som ifølge henne viser hvordan man gjør det umulige mulig.

Ei mus med en kjeks i munnen hoppet og hoppet for å komme seg opp på en hylle, men forgjeves.

– En vanlig dag på laben, sa May-Britt til latter fra en fullsatt sal. Etter mye om og men klarte musa til slutt å finne en måte å få både seg selv og kjeksen opp på hyllen.

Les også: – Uten NTNU, ingen nobelpris

Gitter-sammenligning

Også Edvard viste fram sin humoristiske side i sitt foredrag. Han sammenlignet mønstrene gittercellene, som ligner et fengselsgitter, med designen til Aula Medica.

– Det viser at nobelkomiteen har tenkt til å bli her lenge, sa han.

Edvard, som viste bilder av mentorer og forskere som har inspirert ham og May-Britt, forklarte også blant annet om hvordan gittercellene de har vunnet nobelprisen for, danner nye mønstre, eller «kart», i rottehjernen når rottene flyttes mellom ulike rom.

Les også: Den største takken bør gå til Fred Kavli

Room service

Ekteparet øvde natten før foredragene så hardt og lenge at de ifølge døtrene ikke engang hadde tid til å spise frokost. Ailin Marlene (19) og Isabel Maria Moser (23) satt med sommerfugler i magen mens foreldrene holdt foredrag på scenen.

– De har jobbet så hardt for det her. Jeg gleder meg nesten til det her er over så mamma og pappa kan slappe av. De bestilte bare room service i dag morges, sa Ailin Marlene før forelesningen.

Rundt 50 kolleger fra NTNU i Trondheim var på plass i salen. Flere hadde reist på eget initiativ og leid en stor buss for å komme seg rundt i Stockholm. I kjole og dress fulgte de spent med foredragene.

Salen brøt på ny ut i latter da de reiste seg, på May-Britts kommando, for å imitere de ulike lydene gitterceller lager.

– Det er så stort og fantastisk og gøy. De har jobbet veldig mye med dette her, sier Charlotte Alme, som også er førsteforfatter på ekteparets nye forskningsartikkel.

Les også: – Det er ikke naturlig at vi er gode på hjernen

Den største dagen

Foredragene er den delen av programmet som Moser har sett mest fram til i sin lange Nobel-uke. Noen av funnene ekteparet presenterte under foredragene vil bli publisert i en ny forskningsartikkel mandag.

– Alle tre er fantastiske vitenskapsmenn. Som May-Britt sa i går, det er denne dagen hun har gledet seg mest til, sier Klas Kärre i Karolinska institutets Nobelforsamling til NTB.

Etter foredragene søndag føk ekteparet videre på fest med sine kolleger. Onsdag mottar den gjeve prisen.

Les også:

Forbereder «hjernen 2.0»  

Ny undersøkelse: Matematiske formler finner de beste jobbsøkerne  

Nå kan alle bli eksperter på dette supermaterialet  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.