Det er allerede bekreftet at minst 22 personer er påført stråleskader, og det er beregnet at antall rammede kan øke til 190, opplyser en japansk tjenestemann. De 190 befant seg innenfor en 10 kilometer radius av de to atomkraftverkene i Fukushima.
Strålingsnivået utenfor ett av de to kraftverkene oversteg søndag de lovlig tillatte grensene, opplyser kraftselskapet TEPCO. Ifølge Japans regjering kan nedsmelting ha forekommet ved to av kraftverkets atomreaktorer.
Les også: Kjemper for å unngå atomkatastrofe
140.000 evakuerte
En reaktor ved atomkraftverket ble lørdag rammet av en kraftig eksplosjon, men eksplosjonen skal ikke ha skadet selve reaktoren. Japanske myndigheter advarer om eksplosjonsfare ved nok en reaktor ved kraftverket, som består av til sammen ti reaktorer.
For å beskytte befolkningen mot radioaktiv stråling er ble innbyggere evakuert i en radius på 20 kilometer rundt kraftverket og 10 kilometer rundt et annet atomkraftverk i Fukushima.
Om lag 140.000 mennesker er berørt av evakueringen, ifølge Det internasjonale atomenergibyrå (IAEA). Folk som ankommer evakueringssentre blir skannet for radioaktiv stråling.
Nils Bøhmer: – Alvorligste atomsituasjon siden Tsjernobyl
Radioaktive utslipp
I atomreaktor nummer tre i Fukushima 1-kraftverket var brenselstavene i en periode 3 meter over vann som følge av fordampning, opplyser TEPCO ifølge nyhetsbyrået Kyodo. Dette kan ha forårsaket en nedsmelting, og det er her det er fare for eksplosjon. En lignende situasjon oppsto lørdag i reaktor nummer én.
Myndighetene mener imidlertid at reaktor nummer tre vil kunne tåle en eksplosjon, slik reaktor nummer én gjorde dagen før.
Det er gjennomført kontrollerte utslipp av radioaktiv damp fra reaktor én for å holde trykket i reaktoren under kontroll, og TEPCO hadde søndag planer om å gjøre det samme i reaktor tre. Det er også sluppet ut radioaktiv damp fra en av reaktorene ved det andre atomkraftverket i Fukushima.
Atomutvalget: Frykter at Japan ikke forteller alt
Ingen full nedsmelting
Japans ambassadør til USA, Ichiro Fujisaki, sier til nyhetskanalen CNN at en av brenselstavene i atomreaktoren delvis er nedsmeltet. Men det er noe helt annet enn en full reaktornedsmelting, understreker ambassadøren.
Ifølge atomekspert Robert Alvarez ved Institute for Policy Studies i USA er det et tegn på «ren desperasjon» når japanerne nå fyller de overopphetede atomreaktorene med sjøvann for å holde temperaturen nede.
– Situasjonen er blitt så desperat at de tilsynelatende ikke har kapasitet til å levere ferskvann eller rent vann til å kjøle ned reaktoren og stabilisere den, og nå, i ren desperasjon, må de ty til sjøvann, sier Alvarez.
Om det ikke lykkes å kjøle ned reaktorene ved hjelp av sjøvann, vil neste skritt bli en «Tsjernobyl-lignende» situasjon hvor man tar i bruk sand og sement, tror atomekspert Peter Bradford.
– Dette er åpenbart et betydelig tilbakeslag for den såkalte atomrenessansen, sier han.
Eksplosjonen: Eksplosjon ved kjernekraftverk: <br/> – Vegger og tak er ødelagt
Automatisk stans
Problemene ved de to atomkraftverkene skyldes at kjølesystemene brøt sammen da området ble rammet av et voldsomt jordskjelv fredag.
Atomreaktorene ble automatisk stanset som følge av jordskjelvet, men mangelen på kjøling innebærer at det likevel er fare for nedsmelting.
Ifølge regjeringens pressetalsmann Yukio Edano er det «stor mulighet» for at nedsmelting kan ha forekommet i reaktor én.
– Når det gjelder reaktor nummer tre, tar vi utgangspunkt i at det er mulighet for at det kan ha forekommet der også, sier han.
Les mer:
Fire kjernekraftverk stengt i Japan
Evakuerer befolkning ved kjernekraftverk
– Kort tid å varsle katastrofen