KRAFT

Myndighetene sier NEI til havvind på Siragrunnen

Ville gjøre norsk havvind lønnsom ved å produsere elektrisitet til oljefelt.

Siden 2006 har Siragrunnen Vindpark AS arbeidet med planene om en havvindpark på grensen mellom Flekkefjord og Sokndal kommuner. I dag sa NVE nei.
Siden 2006 har Siragrunnen Vindpark AS arbeidet med planene om en havvindpark på grensen mellom Flekkefjord og Sokndal kommuner. I dag sa NVE nei. Bilde: Siragrunnen AS
13. jan. 2015 - 13:22

NVE avslår søknaden om å bygge Siragrunnen vindkraftverk i Sokndal kommune i Rogaland og Flekkefjord kommune i Vest-Agder.

Dermed ser det dårlig ut for utbygging av offshore vindkraft i norsk farvann.

Årsaken til avslaget er at NVE mener prosjektet ikke er samfunnsmessig rasjonelt på grunn av de store utbyggingskostnadene, som ville ha blitt over fire milliarder kroner.

Ifølge NVE ville også havvindparken påvirket naturmangfoldet, fiskeriaktiviteter og landskap negativt.

Les også: Her vil de etablere Norges første «havvindfabrikk»

Nye arbeidsplasser

Siragrunnen havvindpark skulle fungere som et springbrett for kvalifisering av havvind-teknologi, etterfulgt av en satsing på norske leveranser til europeiske havvindprosjekter.

Innovasjon Norge mente i sin høringsuttalelse at havvindparken kunne utløse hundrevis av arbeidsplasser i en region hvor man forventet arbeidsløshet som følge av nedtrapping i oljevirksomheten.

NVE er enig i at Siragrunnen kunne fått vesentlige positive virkninger for industri- og teknologiutvikling, men at "størrelsen på disse fordelene" er usikre.

Vi er både skuffet og overrasket, spesielt fordi det ikke finnes faglige miljøargumenter som er tunge nok til å si nei, noe også NVE selv bekrefter i vedtaket, sier administrerende direktør Harald Dirdal i prosjektselskapet Siragrunnen AS, som er eiet av Havgul Clean Energy.

Omstilling

Han stiller seg uforstående til at NVE mener fordelene ved teknologi- og industriutviklingen som følge av prosjektet er usikre.

Norge er i en situasjon hvor oljeprisen daler, folk med teknisk maritim kompetanse sies opp og det letes etter nye ben å stå på. Vi har enda tid til omstilling. Norge har mulighet til å ta store markedsandeler i havvindbransjen internasjonalt, men det krever at vi etablerer noen pilotprosjekter for å demonstrere evnen, og at vi viser at kan redusere kostnadene, sier Dirdal til Teknisk Ukeblad.

En havvindpark godkjent

Fra før har bare ett havvindprosjekt fått tillatelse til å bygge ut i Norge. I 2009 fikk Havsul I i Sandøy kommune i Møre- og Romsdal rettskraftig konsesjon.

Havvindparken skulle få en produksjon opp mot 1,3 TWh (350 MW), men konsesjonen ligger fortsatt ubrukt etter at Vestavind offshore kastet inn håndkleet på grunn av det de mente var "uforutsigbar energipolitikk".

Siragrunnen havvindpark har vært under planlegging siden 2006, og skulle produsere 780 GWh i året, tilsvarende forbruket til cirka 40.000 husstander. Nærmeste ville ligget 1 kilometer ut fra land.

 

Les også: Denne flytende havvindmøllen kan bli sjøsatt i Norge

Havvindparken (200 MW) skulle ligge på mellom 10 og 40 meters dyp på fylkesgrensen mellom Vest Agder og Rogaland, og mellom kommunene Sokndal og Flekkefjord. Illustrasjon: Multiconsult
Havvindparken (200 MW) skulle ligge på mellom 10 og 40 meters dyp på fylkesgrensen mellom Vest Agder og Rogaland, og mellom kommunene Sokndal og Flekkefjord. Illustrasjon: Multiconsult

Vurderer å anke

Norges nyeste havvindselskap, Amon AS, ble i fjor sommer ene og alene etablert for å bli leverandør til Siragrunnen havvindpark.

Bak Amon står et konsortium bestående av aktører fra Lister-regionen, som vil bygge en fundament- og installasjonsfabrikk for havvindmøller på havneområdet Lundevågen i Farsund.

– Vi håpet sterkt på et positivt vedtak. Vi håpet at betydningen av teknologi- og industriutvikling, og det vi kunne fått til med norsk kompetanse, ville tillagt så stor vekt at vi fikk lov til å prøve. Vi er skuffet over at NVE ikke ser behovet for nye næringer som oppstår framover, sier daglig leder i Amon AS, Kjell Rune Nakkestad.

Fra Lundevågen ville Amon levere komplette løsninger for vindparker til den sørlige delen av Nordsjøen i samarbeid med Siemens.

Havgul Clean Energy og Amon vil nå vurdere om det er grunnlag for å anke NVEs avgjørelse inn for Olje- og energidepartementet (OED).

– Politisk spørsmål

Nakkestad har funnet et halmstrå i NVEs redegjørelse for avslaget:

"Selv om NVE konkluderer med at søknaden bør avslås, vil vi understreke at det ved en tyngre vekting av argumentet om teknologi- og industriutvikling kan være grunnlag for å gi konsesjon", heter det i NVEs vedtak.  

NVE skriver imidlertid at det er et politisk spørsmål som må sees opp mot behovet for regional omstilling og satsingsområder for norsk industrinæring i framtiden.

NVE fikk inn sjeldent mange protester i høringsrunden i forbindelse med konsesjonsbehandlingen. Både Fylkesmannen i Vest-Agder, Fylkesmannen i Rogaland og Riksantikvaren fremmet innsigelser mot havvindparken.

Seier for naturen

Blir vedtaket klaget inn for OED kan klageprosessen kan opp til flere år. Naturvernforbundet håper på sin side OED tar avslaget til følge. Forbundet mener NVEs vedtak er en seier for naturen på sørvestlandet.

Dette kan kalles trekkfuglenes «motorvei» inn til Norge. Forstyrrelser kan være til stor skade. Derfor er vi veldig glade for at NVE har valgt å være føre-var. Vindkraftverk kan ikke legges slik at de forstyrrer dyr, fisk og fugl, sier leder Lars Haltbrekken.

Les også: Ny verdensrekord for vindmølle: 192.000 kWh på et døgn

Ville bruke oljeskattregimet

Så langt har ingen aktører valgt å satse på utbygging av norske havvindparker. Årsaken er at havvind trenger større subsidier enn det som tilbys gjennom den norsk-svenske elsertifikatordningen.

Selskapet bak Siragrunnen havvindpark hadde imidlertid valgt bort den tradisjonelle forretningsmodellen, hvor elektrisiteten fra havvindparken føres inn til land og selges på kraftbørsen.

I stedet satset selskapet på å få lønnsomhet i havvindparken gjennom å levere elektrisitet til petroleumsvirksomhet i området.

Planen var at havvindparken skulle leases ut til oljeselskaper, som ble skattemessig eier av vindparken. Oljeselskapet kunne få raskere avskrivninger og friinntekt, og få større skattefradrag enn om strømmen ble kjøpt fra land.

Som Teknisk Ukeblad tidligere har fortalt, var flere kritiske til å bruke oljeskatteregimet til å utløse utbygging av havvind i Norge.

Professor i petroleumsøkonomi Petter Osmundsen ved Universitetet i Stavanger har beskyldt Siragrunnen-prosjektet for å ville misbruke oljeskatteregimet.

Andre mente at miljøvennlige løsninger burde få samme skattefradrag som gasskraft.

Les også:

Tre grunner til å si ja til havvind på Siragrunnen

«Ti grunner til å droppe monstermøller på Siragrunnen»

Fiskeridirektoratet: Siragrunnen havvindpark øker risikoen for havari og oljeutslipp

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.